Sinds begin 2019 eet ik thuis vrijwel vegan. Lukt best aardig alhoewel ik enkele dingen mis. Kaas bijvoorbeeld. En zo nu en dan een ei. Hoe blij was ik met de ontdekking van kala namak, het zout dat zorgt dat gerechten naar ei smaken.

 

 

personen

2

bereiden in

15 min

maaltijd

ontbijt/brunch

Wat is kala namak?

Mijn zoektocht naar goede vervangers kwam steeds weer uit bij een schijnbaar magisch ingrediënt: het zwarte zout kala namak. Kala namak komt uit Darjeeling (India) en het smaakt niet alleen zout maar het heeft ook dat zwavelachtige van ei. Het is trouwens meer bruin/roze van kleur dan zwart.

Recept voor vegan scrambled eggs

Als basis voor dit vegan roerei gebruik ik tofu. Als je gewone tofu niet goed verdraagt, kun je gefermenteerde tofu gebruiken, dat is lichter verteerbaar. Je kunt de vegan scrambled tofu heel neutraal houden. Of je pimpt ze met champignons, spinazie, paprika en/of andere groenten. Gezond en je kunt eindeloos variëren met smaken. De kurkuma geeft het geheel dat lekkere gele ei-kleurtje. En het kala namak zout geeft het de smaak van ei. Voeg het zout pas last minute toe, dan blijft de smaak het best behouden.

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 200 gram tofu, uitgelekt (ik knijp altijd kleinere stukken tofu tussen twee handen uit). Verkruimel het daarna tussen je vingers
  • een halve rode ui in zeer dunne, halve ringen
  • 100 gram kastanjechampignons, in dunne schijfjes
  • een teentje geroosterde knoflook (kun je weglaten als je het als ontbijtgerecht maakt).
  • een snuf kurkuma (voor het gele ei kleurtje)
  • 2 el plantaardige melkvervanger (voor een wat smeuïger resultaat)
  • halve tl gemalen komijn
  • een ruime snuf kala namak, het zwarte zout
  • enkele takjes platte peterselie
  • geroosterde brood
De ingredienten voor een snelle zeesla-venkelsalade: zeesla. venkel, olijfolie, rijstazijn en geroosterde sesamzaadjes

Zo maak je de vegan scrambled eggs

Stap 1

Doe een eetlepel olijfolie of plantaardige boter in een koekenpan. Voeg de fijngemalen komijn en kurkuma toe.

Stap 2

Als de hele keuken naar komijn geurt voeg je de gesneden ui toe. In een minuut of vijf zacht laten worden op laag vuur.

Stap 3

Bak de champignons en de knoflook enkele minuten mee tot de champignons geslonken zijn.

Stap 4

Voeg de plantaardige melk en de tofu toe. Warm goed door. Niet te lang, dan wordt de tofu droog.

Stap 5

Strooi tot slot de kala namak over het mengsel en roer nog een keer goed door.

Stap 6

Verdeel de scrambled tofu over twee geroosterde boterhammen en bestrooi met peterselie.

Meer inspiratie? Probeer deze recepten eens!

Ook lekker: bieten-tofuspread

Zo gemaakt en erg smaakvol, deze spread van rode bieten plus gefermenteerde tofu.

Lekker ziltig: zeesla-venkelsalade

Brunch-tip: zeesla gecombineerd met venkel en sesamzaadjes.

Zo gemaakt: vegan pasta met zeekraal

Pasta van A tot Z: avocado tot zeekraal.

Delen? Dat kan hieronder. De laatste button zorgt voor een printvriendelijke pagina.