Amsterdam-Noord heeft ondanks de vele, dure nieuwbouw nog altijd een rafelrandje. Hier kun je nog terecht voor dat ongepolijste van oude industriële panden, kleurige street art en hotspots waar weinig toeristen komen. Deze wandelroute langs duurzaam Amsterdam is iets meer dan 9 km lang.

 

Wandelen in Amsterdam-Noord, een mix van gloednieuw en oude rafelrandjes. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Wandelen in Amsterdam-Noord, een mix van gloednieuw en oude rafelrandjes

Amsterdam CS, daar begint mijn wandeling. Ik zou direct een veerpont naar Noord kunnen nemen, maar besluit eerst een stukje langs het water aan de centrumzijde te lopen. En dus sla ik linksaf de De Ruijterkade op zodra ik de stationshal uit loop (aan de noordzijde, niet de centrumzijde). Ook hier gaan nieuw en ongepolijst nog samen. De De Ruijterkade gaat over in de Westerdoksdijk en ik passeer het Westerdok met het Gerechtshof, een hotel en chique horeca en kantoren. Maar even later ligt pal aan het water restaurant Meneer Nieges met een van de beste aan-het-water-terrassen van het centrum.

Het Westerdok is de afgelopen jaren enorm veranderd. . Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Het Westerdok is de afgelopen jaren enorm veranderd.

 

Bohemien bij Het Stenen Hoofd

Enkele tientallen meters verder vormt het Stenen Hoofd een van de rafelrandjes van Amsterdam centrum. Hier luier je zomers in hangmat met een alcoholvrij drankje bij pop-up restaurant Paaseiland, al vanaf ’s morgens acht uur open voor een (vegan) ontbijt. Zomers klinken zo nu en dan festivaltonen en hondeneigenaren laten er hun honden zwemmen bij het ministrandje. Misschien staat de The Weeping Elephant er nog. Dit is een kunstwerk van een Afrikaanse olifant die langs verschillende steden reist. Zo sta je weer even stil bij de schoonheid en de kwetsbaarheid van de natuur. Het kunstwerk is gemaakt door Jantien Mook.

Het Stenen Hoofd met een kunstwerk van Jantien Mook. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Het Stenen Hoofd met een kunstwerk van Jantien Mook

 

Naar Amsterdam-Noord vanaf Pontsteiger

Een bocht naar links en ik sta in de Van Diemenstraat. Niet de meest gezellige straat van de stad, maar hier ligt wel Pakhuis Het Veem, met Veem House waar interessante voorstellingen te zien zijn. Dan wandel je de brug over en met een bocht naar rechts loop je richting Pontsteiger. Op de brug bij de Westerkeersluis staat trouwens een mooi brugwachterskantoor waar in de toekomst een hotelkamer gemaakt wordt. Het kantoor is ontworpen door Gerrit de Vries van Lux Architecten.

Wat een plek om wakker te worden tijdens een stedentrip Amsterdam

Wat een plek om wakker te worden tijdens een stedentrip Amsterdam

Pontsteiger, een van de iconische nieuwbouwcomplexen in Amsterdam. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Pontsteiger, een van de iconische nieuwbouwcomplexen in Amsterdam

. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Wachten op de veerpont bij pontsteiger.

Neem bij Pontsteiger de pont naar Amsterdam-Noord. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Neem bij Pontsteiger de pont naar Amsterdam-Noord

 

Wandelroute: street art bij NDSM

Aan het eind van Pontsteiger, net voor het opvallende gebouw met dezelfde naam aan het eind van de pier vertrekken de pontjes naar de overzijde, kies die naar het NDSM terrein. Loop langs BBrood (fantastisch speltbrood verkopen ze daar) en sla linksaf de MS van Riemsdijkweg in tot aan het NDSM-plein. Links zie je een enorme afbeelding van Anne Frank, met de entree naar het nieuwe street art museum STRAAT. Loop je naar rechts dan kom je op een groot, open plein met containers vol graffiti. Toe aan koffie? Op de hoek van het plein zit IJver. Terwijl je hier op het terras een espressootje (of iets anders) drinkt, kun je genieten van de street art. Binnen zitten kan ook. IJver is trouwens een aanrader voor bierliefhebbers, dat wordt hier zelfs in verschillende gerechten verwerkt. De digitale biersommelier geeft tips voor wie moeilijk een keuze uit het bieraanbod kan maken.

Anne Frank op de gevel van wat ooit een street art museum moet worden. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Anne Frank op de gevel van street art museum STRAAT

Op het NDSM-plein blijf je kijken naar de kunstwerken op muren en containers. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Op het NDSM-plein blijf je kijken naar de kunstwerken op muren en containers

IJver: terras met uitzicht op het NDSM-plein, Amsterdam-Noord, wandelroute

IJver: terras met uitzicht op het NDSM-plein

 

Noorderlicht: feestje voor vegans

We gaan verder. Net voor de Theo Fransmanbrug ligt aan de rechterkant Noorderlicht, alweer zo’n heerlijke plek aan het water. Een hang-out noemen ze het zelf. Dit is een plek waar veel kan maar niets moet. De menukaart is een feestje voor vegetariërs en veganisten. Altijd een plus. Geregeld zijn er optredens van muzikanten. ’s Winters is Noorderlicht een goede plek maar zomers is deze locatie echt onweerstaanbaar. Kijk even achterom, daar staat naar een grote kraan. Het kost een paar centen maar dan kun je op grote hoogte een nachtje logeren in het Faralda Crane Hotel. Je hebt keuze uit drie suites. Het uitzicht moet fantastisch zijn.

We lopen verder richting Noorderlicht. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

We lopen verder richting Noorderlicht

Slapen op hoog niveau in het Faralda Crane Hotel. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Slapen op hoog niveau in het Faralda Crane Hotel

 

Duurzame woonwijk Schoonschip

Via de Papaverweg (leuk die containers met de letters W A T E R) loop ik verder tot de Ridderspoorweg. Ga daar naar rechts tot een het water. Links zie je woonboten liggen in het kanaal. Dit is de duurzame, drijvende woonwijk Schoonschip. De bewoners mochten zelf hun woonboot (laten) ontwerpen. Maar de eis was wel dat ze rekening hielden met het milieu. Goed te zien dat milieubewust ook mooi kan zijn.

Leuk, die containers met WATER erop.. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Leuk, die containers met WATER erop.

Duurzame, drijvende woonwijk Schoonschip. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Duurzame, drijvende woonwijk Schoonschip

 

Amsterdam-Noord: vintageparadijs en appeltaart

De wandelroute gaat terug naar de Papaverweg. En daar naar links. Dus in de richting van NDSM-werf, waar je vandaan kwam. Zodra je weer op de Papaverweg loopt, zie je vrijwel gelijk aan je rechterhand een paradijs voor vintageliefhebbers. Grote hallen vol tweedehands spullen staan te wachten op een nieuwe eigenaar. Over duurzaam gesproken. En ook hier vind je weer een leuke plek om iets te eten en/of te drinken: lunchcafé Waargenoegen. Voor een lunch dus of bijvoorbeeld een heerlijk stuk huisgemaakte appeltaart. Eigenaresse Thaïs is er beroemd om. Binnen is het piepklein, maar bij mooi weer kun je buiten zitten. Of koop wat lekkers in de bijbehorende Buurtsuper om thuis te eten.

Uitgegeten? Loop terug naar de veerpont bij bakkerij BBrood en neem de pont naar Centraal Station Amsterdam.

Sla je vintage slag bij dit fijne adresje in Amsterdam-Noord. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Sla je vintage slag bij dit fijne adresje in Amsterdam-Noord

Koffie met appeltaart bij Waargenoegen. Wandelroute Amsterdam-Noord, wandelen, duurzaam

Koffie met appeltaart bij Waargenoegen

 

MEER AMSTERDAM

In Amstedam-Noord ging ik ook op wildpluk-expeditie. We zochten zelf eetbare planten en maakten daar heerlijke gerechten mee.

Wildplukexpeditie in Amsterdam-Noord, wildplukken, eetbare wilde planten

Op wildpluk-expeditie in Amsterdam

Een van de onbekendere parken van Amsterdam is Park Frankendael. Wat een plaatje. En je vindt er ook enkele horeca-hotspots.

In de tuin van Huize Frankendael ligt een prachtg terrasPark Frankendael in Amsterdam Watergraafsmeer. Groen in de stad.

In de tuin van Huize Frankendael ligt een prachtg terras