VEGA(N) RECEPTEN

Appeltaart, homemade en volledig vegan

Appeltaart, homemade en volledig vegan

Een van mijn zoete zondes is zelfgemaakte appeltaart. En ook die is heel eenvoudig helemaal diervriendelijk en dus vegan te maken. Zo’n zelfgemaakte appeltaart is eigenlijk nog lekkerder als iemand anders hem maakt. Wel de lusten, niet de lasten. Fijn dus dat mijn zus pas de keuken indook en deze veganistische appeltaart maakte.

Lees meer
Lunchgerecht: Oesterzwam-gyros met pitabrood

Lunchgerecht: Oesterzwam-gyros met pitabrood

In de winter eet ik graag ook tijdens de lunch iets warms. Een burger of shoarma of iets dergelijks, natuurlijk veganistisch. Bij AH zag ik mooie rozerode vegan pitabroodjes met biet in het schap liggen. Gezond en het ziet er ook nog leuk uit. Samen met oesterzwammen met gyroskruiden creëer je snel een heerlijke lunchgerecht.

Lees meer
Dukkah, de veelzijdige oosterse kruidendip

Dukkah, de veelzijdige oosterse kruidendip

Dukkah is een heerlijk veelzijdig kruiden-notenmengsel uit Egypte. Meestal wordt het gegeten met brood en olijfolie. Maar onlangs kreeg ik tijdens een borrel radijsjes gedipt in dukkah. Ook erg lekker.

Lees meer
Recept: koolrabi-avocado zomersalade

Recept: koolrabi-avocado zomersalade

Koolrabi is een niet heel populaire groente. Verrassend, want koolrabi is zo veelzijdig. Je kunt er soep van maken, je kunt de groente koken, maar ik gebruik koolrabi meestal rauw in een maaltijdsalade.

Lees meer
Peterseliepesto, makkelijk en multifunctioneel

Peterseliepesto, makkelijk en multifunctioneel

Pesto’s zijn lekker multifunctioneel. Ideaal voor een snelle pasta bomvol smaak of een goed alternatief voor boter op brood. Je pimpt er een salade mee en een lepel pesto geeft extra smaak aan bijvoorbeeld een simpele tomatensoep. Hier een recept voor platte peterseliepesto.

Lees meer
Bloemkoolsoep met Indiaas-Franse vadouvan-kruiden

Bloemkoolsoep met Indiaas-Franse vadouvan-kruiden

Een oer-Hollandse groente als bloemkool is de perfecte basis voor een oriëntaalse soep. Dankzij de kant-en-klare kruidenmix vadouvan hoef je niet een kast vol kruiden in huis te hebben en is deze Indiaas-Franse bloemkool soep snel gemaakt.

Lees meer
Recept: zilte zeesla-wakame-avocadospread

Recept: zilte zeesla-wakame-avocadospread

Het bakje zeesla dat ik kocht raakt maar niet leeg. Met 100 gram kun je blijkbaar veel doen. Gelukkig kun je het ook maanden bewaren omdat het in zout gepekeld is. Omdat ik ook een rijpe avocado en wakame in huis had, besloot ik een zilte spread te maken.

Lees meer
Maisbroodje met vegan pulled jackfruit

Maisbroodje met vegan pulled jackfruit

Pulled pork, ik heb geen idee hoe dat smaakt. Toen ik zo’n 40 jaar geleden vegetariër werd, wist ik niet eens van het bestaan van pulled pork. En omdat ik nooit naar vlees verlang, zoek ik ook niet naar vervangers die op vlees lijken. Maar wat ik wel lekker vind, is het rokerige smaakje van BBQ. Vandaar dat ik toch ben gaan experimenteren met jackfruit.

Lees meer
Scrambled tofu met kala namak zout

Scrambled tofu met kala namak zout

Sinds ik vegan eet, zijn er enkele dingen die ik mis. Ei bijvoorbeeld. Hoe blij was ik met de ontdekking van kala namak, het zout dat zorgt dat gerechten naar ei smaken.

Lees meer