Een dag de natuur in, urenlang rondslenteren in bossen, duinen, natuurgebieden en dan ’s avonds een maaltijd maken met zelf geplukte ingrediënten. Klinkt goed toch? Hier twee boeken die je op weg helpen bij het wildplukken. Plus enkele do’s en don’ts.  

wildplukken, boeken, tips, eetbare planten en bloemen zoeken

Eetbare planten en bloemen zoeken in het wild

 

Wildplukken, mag dat?

Soms wel, soms niet. In Nederland zijn er regels, ook op het gebied van wildplukken. Officieel mag je niet zomaar een bos binnen wandelen en een tas of mand vol laden met bloemen, bladeren en vruchten. Je kunt er zelfs een boete voor krijgen. De dingen die wij lekker vinden, vinden dieren vaak ook aantrekkelijk, dus eigenlijk halen we hun voorraadkast leeg. Wildplukkers wijken bovendien geregeld af van de paden, wat de leefomgeving van dieren nog meer verstoord. Maar houd je je aan een paar regels, dan wordt het wildplukken vaak oogluikend toegestaan. Dus:

  • blijf op de paden
  • verstoor het leven van de dieren niet
  • pluk planten niet met wortel en al
  • pluk van één plant slechts enkele blaadjes zodat wat achterblijft verder kan groeien
  • pluk alleen een bescheiden hoeveelheid voor eigen gebruik
  • pluk geen zeldzame planten, bloemen, paddenstoelen of vruchten

Strand, weiland, bos, vrijwel overal kun je eetbare planten en vruchten vinden. wildplukken, boeken, tips, eetbare planten en bloemen zoeken

Strand, weiland, bos, vrijwel overal kun je eetbare planten en vruchten vinden

 

Wildplukplekken in Nederland

Er zijn tegenwoordig ook plekken waar wildplukken wél mag. Er is zelfs een wildplukwijzer website waar veel wildplukplekken in Nederland op staan aangegeven. En heel handig, er staat ook bij wat je er kunt vinden, vaak met foto om het vinden van de juiste plant of vrucht makkelijker te maken. Om het helemaal makkelijk te maken, kun je een app downloaden zodat je alle info altijd bij de hand hebt.  

Veel rozebottels zijn ook eetbaar en bevatten veel vitamine C. wildplukken, boeken, tips, eetbare planten en bloemen zoeken

Veel rozebottels zijn ook eetbaar en bevatten veel vitamine C

 

Boeken over wildplukken

Voor beginners is een boek over wildplukken erg handig. Zeker omdat je sowieso moet weten wat eetbaar is en wat giftig. En waar moet je op letten bij het plukken. Was en kook bijvoorbeeld alles wat je vindt op plekken waar honden uitgelaten worden. En pluk niet langs drukke wegen en dichtbij fabrieken. Alle uitlaatgassen en dergelijk dalen ook neer op de planten in de berm of komen in het grondwater terecht.

Wildpluk-tips: De Smaak van Wildplukken. wildplukken, boeken, tips, eetbare planten en bloemen zoeken

Wildpluk-tips: De Smaak van Wildplukken

De Smaak van Wildplukken

Het boek ‘De Smaak van Wildplukken’ begint met een uitgebreide uitleg over regels, wat je in welke soort natuur kunt vinden en tips over het plukken zelf. Dan komen per jaargetijde de beste wildplukgewassen aan bod. Planten die je altijd probeerde te vermijden worden opeens interessant, zoals de grote brandnetel. Handig zijn ook de tips hoe je kunt voorkomen dat je nog urenlang jeuk hebt na het plukken van de brandnetels. De vele foto’s en tekeningen helpen je de juiste ingrediënten (lees planten/paddenstoelen/bloemen) makkelijker te vinden in de natuur.  

Gids De Smaak van Wildplukken: zelf brandnetel-pesto maken . wildplukken, boeken, tips, eetbare planten en bloemen zoeken

Gids De Smaak van Wildplukken: zelf brandnetel-pesto maken

 

Recepten met wilde planten

Bij iedere plant/vrucht staat een recept met de gevonden natuurlijke ingrediënten. Van de grote brandnetel kun je bijvoorbeeld heel goed pesto maken en ook paardenbloem is eetbaar. Ook een van mijn favoriete groenten, de zeekraal, staat erin. De eerst volgende keer dat ik op de Waddeneilanden of in Zeeland ben ga ik op zoek. Tot die tijd koop ik een bakje bij de supermarkt.

Ook de paardenbloem is eetbaar. wildplukken, boeken, tips, eetbare planten en bloemen zoeken

Wildplukken: ook de paardenbloem is eetbaar

De Smaak van Wildplukken door David Hamilton, KNNV Uitgeverij      

 

De Natuur op je Bord

Het tweede wildplukboek is: ‘De Natuur op je Bord’, en ook dit is een mix van tips, uitleg en gerechten. Hier lees ik de tip dat je het best ’s morgens op een droge, zonnige dag kunt plukken nadat de dauw opgedroogd is. De lente en zomer blijken de grootste leveranciers van verse, wild geplukte groenten op je bord.

Gids voor wildplukkers: De Natuur op je Bord. wildplukken, boeken, tips, eetbare planten en bloemen zoeken

Gids voor wildplukkers: De Natuur op je Bord

 

Wat ik deze lente zeker eens wil proberen, zijn de kappertjes gemaakt van paardenbloemknopjes. En de dunne pannenkoekjes met brandnetel zien er ook leuk uit. Dit zijn ook planten die ik bij mij in de buurt vast makkelijk kan vinden. Dit tweede boek geeft iets minder uitleg per plantensoort, dus echte newbies hebben iets meer aan het eerste boek. In dit boek staan wel meer recepten.

Ook proberen: sushi van daslook (boek: De Natuur op je Bord). wildplukken, boeken, tips, eetbare planten en bloemen zoeken

Ook proberen: sushi van daslook (boek: De Natuur op je Bord)

De Natuur op je Bord door Katelijne Mannaerts, KNNV uitgeverij