De Bourgogne kent vrijwel iedereen van de goede wijnen die er gemaakt worden. Maar het blijkt ook een fantastisch fietsgebied met glooiende heuvels vol wijngaarden en vlakke fietspaden waar ooit treinrails lagen. Een gemoedelijk dorpje met goede restaurants is nooit ver weg. Een lekker Bourgondische, maar ook duurzame bestemming.

 

Beaune is een mooi beginpunt voor een fietsvakantie in de Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Beaune is een mooi beginpunt voor een fietsvakantie in de Bourgogne

We hebben ons verfietst, aldus vriendin Chantal die me gezelschap houdt deze trip. Verfietsen, een prachtig woord, dat houden we er in! Het begint dus goed. We gingen nog even het centrum van Beaune in op onze eerste fietsdag want het Hôtel Dieu is een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Het flamboyante oude ziekenhuis met de prachtig gekleurde dakpannen was van 1443 tot 1971 in gebruik. Mooi om door die eeuwen van historie te dwalen. Nu we toch in Beaune zijn, verkennen we gelijk de twee kilometer lange oude stadsmuren met stoere bastions, schattige middeleeuwse straten en de imposante kathedraal Notre Dame.

Hôtel Dieu, het flamboyante oude ziekenhuis in Beaune, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Hôtel Dieu, het flamboyante oude ziekenhuis in Beaune

Een van de ziekenzalen in Hôtel Dieu in Beaune, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Een van de ziekenzalen in Hôtel Dieu in Beaune

Wandelen over de oude muren van Beane, Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Wandelen over de oude muren van Beane, Bourgogne

 

Maar afijn, we komen om te fietsen en de eigenaren van het sfeervolle Hotel Le Home waar we logeerden hadden keurig uitgelegd hoe we bij het begin van La Voie des Vignes moesten komen. Maar wel vanaf het hotel en niet vanuit het centrum. Een eerste verdwaalmomentje. En een goed moment om het schoolfrans op te halen en de weg te vragen.

Vintage badkamer in het cosy hotel La Home in Beaune, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Vintage badkamer in het cosy hotel La Home in Beaune

We hebben ons 'verfietst' en dus komt de kaart met de fietsroute goed van pas, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

We hebben ons ‘verfietst’ en dus komt de kaart met de fietsroute goed van pas

 

Wijnen van de Bourgogne

La Voie des Vignes is een 22 kilometer lange fietsroute dwars door de beroemdste wijngaarden en dorpen van de Bourgogne. In de met gestapelde stenen ommuurde wijngaarden is volop werk te verrichten. Voor ons ook trouwens, want de wijndorpen van de Bourgogne liggen op hellingen en dat betekent enkele venijnige klimpartijtjes. Gevolgd door heerlijk ontspannende afdalingen over bijna verlaten wegen. Klinkende namen verschijnen op toegangsborden bij dorpen opgetrokken uit vriendelijk geel gesteente: Volnay, Meursault, Puligny Montrachet… Ze doen ons het water in de mond lopen.

Fietsen langs de La Voie des Vignes in de Bourgogne , Fietsen in de Bourgonge, Frankrijk

Fietsen langs de La Voie des Vignes in de Bourgogne

Mooie pandjes langs de fietsroute in de Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Mooie pandjes langs de fietsroute in de Bourgogne

 

Voie des Vignes naar Santenay

En dat is goed want aan het eind van de Voie des Vignes ligt Santenay met het prachtige wijnhuis van Prosper Maufoux. Een voormalig notaris besloot in 1860 zijn hart te volgen en van wijn zijn nieuwe werk te maken. Geregeld zijn er rondleidingen door de wijngaarden plus een kijkje in de kelders waar houten vaten met het kostbare vocht liggen opgeslagen. Gevolgd door een proeverij met specialiteiten van de Bourgogne in de wijnkelder. Wij mogen bij uitzondering aanschuiven aan een prachtig gedekte tafel in het huis waar François de uit de kelder geselecteerde flessen opent en Pascale (een schat van een vrouw die ooit getrouwd was met iemand van de vierde generatie Maufoux) ons een heerlijke lunch voor zet. We beginnen met een typisch specialiteit van de Bourgogne, de gougeres, een soort uit de kluiten gewassen soesje met kaas. Daarna volgt onder meer koude meiraapsoep en een dessert van aardbeien en ijs van peperkoek.

Het schattige pleintje van wijndorp Santenay in de Bourgogne, Fietsen in de Bourgonge, Frankrijk

Het schattige pleintje van wijndorp Santenay in de Bourgogne

Lunchen bij wijnhuis Prosper Maufoux in Santenay. , Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Lunchen bij wijnhuis Prosper Maufoux in Santenay.

 

Voie Verte richting Chalon sur Saône

Twee uur later wijst François ons het begin van onze nieuwe route, de Voie Verte richting Chalon sur Saône. Nu begint het ontspannen fietsen langs het Canal du Centre, volledig vlak alhoewel een pittig briesje uit de verkeerde hoek de benen toch aan het werk zet. Eindeloze velden met koolzaad staan in bloei. We zien een enkele fietser, een handvol wandelaars er skateboarders maar verder hebben we het pad voor onszelf. We passeren boten die geregeld moeten stoppen bij alweer een sluis terwijl wij lekker door kachelen. Bij Chalon sur Saône blijkt Google maps onmisbaar want daar switchen we van de ene Voie Verte naar de andere en dat gaat via een opeenvolging van links- en rechtsafjes door de buitenwijken van de stad.

Mooie fietsroute langs het water in de Bougogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Vlakke fietsroute langs het water in de Bougogne

Even terug in de tijd in de wijngaarden van de Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Even terug in de tijd in de wijngaarden van de Bourgogne

 

Bourgogne: B&B Moulin Madame

En dan opeens is daar Givry met aan de rechterzijde van het fietspad Moulin Madame, de B&B voor de nacht. Mijn koffertje is door de fietsverhuurder gebracht en staat al klaar in de rode kamer (die van Chantal in de oranje). Het blijkt een zeer royale kamer met een dieprode muur, een openhaard en een houten balkenplafond. Het diner wordt beneden geserveerd, aan een soort kasteeltafel. Het aperitief is een heerlijk glas Bourgogne Aligoté. Na het eten beklim ik de unieke houten trap en plof in bed. Wat een fantastische eerste fietsdag.

Bestemming bereikt: hotel Moulin Madame , Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Bestemming bereikt: hotel Moulin Madame

Adellijk logeren na een dag fietsen bij B_B Moulin Madame, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Adellijk logeren na een dag fietsen bij B&B Moulin Madame

 

Regen in de Bourgogne

Regen, regen, regen, dat was de voorspelling voor de volgende dag en helaas die voorspelling komt uit. We zien vooral de binnenkant van onze capuchons maar proberen zo nu en dan opzij te kijken want het landschap is verbluffend mooi. Veel weilanden en zo nu en dan een wijngaard. Het fietspad is geregeld overkapt met bomen in hun frisse, lentegroene tooi. We proberen de enorme slakken op het fietspad te ontwijken en genieten ondanks het weer van het niet aflatende getsjilp van vele vogels.

Yep, soms komt de regen met bakken uit de hemel in de Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Yep, soms komt de regen met bakken uit de hemel in de Bourgogne

Mooi fietspad onder de bomen in de Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Mooie fietspaden onder de bomen in de Bourgogne

De kleurrijke lappendeken van de Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

De kleurrijke lappendeken van de Bourgogne

 

Struinen door kasteel Cormatin

Kasteel Cormatin is een heerlijke stop en niet alleen omdat we er even kunnen ontsnappen aan de regen. Het kasteel kent een lange historie en de inrichting is overdadig en kitsch. De rondleiding biedt een indringend kijkje in het leven van vroegere bewoners. Ze hadden vreemde gewoontes, de slaapkamer was een soort publieke ruimte waar iedereen zonder kloppen binnenliep en er werd zelfs gegeten. Naast de slaapkamer ligt een klein kamertje en dat was de privéruimte waar bewoners zich even onbespied konden terugtrekken. Bijzonder is ook het rariteitenkabinet, een kamer vol opmerkelijke objecten als opgezette krokodilletjes en schildpadden waarmee de eigenaren bezoekers wilden imponeren.

Het kasteel van Cormatin, tijd om even van de fiets te stappen, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Het kasteel van Cormatin, tijd om even van de fiets te stappen

Fietsen in de Bourgogne betekent ook afstappen, bij het kasteel van Cormatin bijvoorbeeld, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Fietsen in de Bourgogne betekent ook afstappen, bij het kasteel Cormatin bijvoorbeeld

 

Verrassing: dit is Cluny

De laatste 14 kilometer naar onze stop voor de nacht hebben we het eigenlijk wel gehad met de regen. Maar voor we chagrijnig kunnen worden, is daar Cluny, en wat een aangename verrassing is dat. Een prachtige, kleurrijke stad met een enorme abdij. Die gaan we later verkennen, maar eerst een warme douche in gîte Clos de Abbaye en een setje droge kleding.

Fietsen door de mooie straten van Cluny, Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Fietsen door de mooie straten van Cluny, Bourgogne

 

Zaterdagmarkt in Cluny

Wat een verrassing, op het plein tussen onze gezellige gîte en de abdij is ‘s zaterdags een markt. Het is dat we nog moeten fietsen, anders had ik zeker enkele artisjokken gekocht. Ze zijn zo groot als volleyballen. In plaats daarvan lopen we door naar de indrukwekkende abdij voor een audiotour. Cluny is met de vele kerken, opgravingen, een gezellige winkelstraat met patisserieën en winkeltjes met lokale producten eigenlijk een stad waar je een hele dag wilt blijven. Nog een petit café dan, want voor de eerste kilometers tot aan de beroemde Tunnel du Bois Clair hebben we wel wat extra cafeïne nodig.

De abdij is een van de bezienswaardigheden van Cluny, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

De abdij is een van de bezienswaardigheden van Cluny

De galerij in Cluny, een van de knusse stadjes van de Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

De galerij in Cluny, een van de knusse stadjes van de Bourgogne

 

Op weg naar Mâcon

Het zijn opnieuw pittige hellinkjes. Waar is een e-bike als je er een nodig hebt? Maar het landschap is alweer betoverend. Zeker als, heel verrassend, de zon toch even doorbreekt. En dan is er een tunnel, ruim anderhalve kilometer lang en erg frisjes. In de winter is de tunnel gesloten om de daar levende vleermuizen te beschermen. Na de tunnel zijn de heuvels verleden tijd. Of eigenlijk zijn ze er wel maar we rijden vrijwel continu heuveltje af.

Mooie pandjes langs de fietsroute in de Bourgogne, Fietsen in de Bourgogne, Frankrijk

Mooie pandjes langs de fietsroute in de Bourgogne

Fietsen langs wijndorpen en kastelen in de Bourgogne, Frankrijk, Fietsen in de Bourgonge, Frankrijk

Fietsen langs wijndorpen en kastelen in de Bourgogne, Frankrijk

Na een tunnel is er weer daglicht: fietsen in de Bourgogne, Fietsen in de Bourgonge, Frankrijk

Na een tunnel is er weer daglicht: fietsen in de Bourgogne

 

Benen strekken aan het water

Verrassend snel arriveren we in Mâcon, de meest zuidelijk gelegen grote stad van de Bourgogne. Bij de kathedraal van St. Pierre horen we muziek. Tegenover de kerk ligt het stadhuis waar op zaterdag aan de lopende band trouwerijen zijn. Eén bruidspaar laat via vuurwerk en muziek aan ongeveer de hele stad weten dat ze officieel ‘ja, ik wil’ gezegd hebben. En dat op z’n Frans natuurlijk. Wij slenteren door naar de Saône. Op een terras aan het water naast de Jardin Romantique is het genieten van de vissers en de voorbij varende bootjes. Iets verderop ligt de indrukwekkende pont Saint Laurent, de brug met twaalf bogen. We snappen inmiddels hoe veelomvattend het Bourgondische leven is.

Relaxt fietsen in de stad Macon, Bourgogne, Fietsen in de Bourgonge, Frankrijk

Relaxt fietsen in de stad Macon, Bourgogne

Pasgetrouwd stel in de stad Macon, bourgogne, Fietsen in de Bourgonge, Frankrijk

Pasgetrouwd stel in de stad Macon, Bourgogne

 

Mâcon en verder

Mâcon, aan de rivier de Saône, is het startpunt van nog een fietsroute, de Voie Bleue, want gelegen langs het water. Het is ongeveer 35 kilometer fietsen naar Tournus, beroemd vanwege de kathedraal. Wij overnachten zo’n 10 kilometer voor Tournus bij een zeer landelijk gelegen gîte, Le Moulin de Peroline in Montbellet. In de familiesuite met twee kamers klinkt op de achtergrond onafgebroken het rustgevende geluid van de watermolen. De eigenaar is zo aardig ons naar het restaurant voor die avond te brengen, zodat we niet (het is inmiddels weer gaan regenen) doorweekt aankomen voor het diner. De uitbaters van restaurant La Chaumiere weten wat goed eten is. De presentatie is trouwens ook een feestje, dankzij allerlei bloemetjes lijken de borden op eetbare lentetuinen.

y, Fietsen in de Bourgonge, Frankrijkyyyyyyyyyyyyyyyyy

De kleurrijke huizen van Macon in het zuiden van de Bourgogne

 

Met de trein naar de Bourgogne

Een heerlijk comfortabele manier om naar de Bourgogne te reizen is met de trein. Ga met de Thalys naar Parijs en vandaar verder met regionale treinen of de TGV.