De rivier de Vecht meandert door Utrecht en Noord-Holland en is slechts 42 kilometer lang. Maar langs de oevers liggen verschillende schattige dorpen en vele chique landgoederen. Op het stuk tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen vaart de Fietsboot. De fiets mag dus mee, maar ook passagiers zonder zijn welkom.

 

De Fietsboot vaart over de Vecht op het stuk tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen met stops in Breukelen en Maarssen

Op het stuk tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen vaart de Fietsboot

Maarssen wordt wel klein Amsterdam genoemd vanwege de grachten en grachtenpanden. De Fietsboot vaart over de Vecht op het stuk tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen met stops in Breukelen en Maarssen

Maarssen wordt wel klein Amsterdam genoemd vanwege de grachten en grachtenpanden

 

De Fietsboot vertrekt ’s morgens om 11.00 uur uit Nieuwersluis. De laatste koffiestop aan de wal is het terras van BRKLN Café (in Nieuwersluis). En dan via het bruggetje en langs de voormalige Willem III kazerne, nu vrouwengevangenis, naar de boot. Normaal is er plaats voor 60 passagiers, in Corona-tijd slechts voor 15. De boot is open, dus zonnebrand mee, en een regenjas voor je weet maar nooit. Aan boord is trouwens ook koffie en thee te koop, leer ik al snel.

De Fietsboot vertrekt vanuit Nieuwersluis. De Fietsboot vaart over de Vecht op het stuk tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen met stops in Breukelen en Maarssen

De Fietsboot vertrekt vanuit Nieuwersluis

 

Buitenplaatsen aan de Vecht

De Vecht was in de 17de en 18de eeuw populair bij mensen die aan de stadse drukte (en viezigheid) wilden ontsnappen, zoals Amsterdamse zijdehandelaren. Ze lieten waanzinnige buitenplaatsen en kasteeltjes bouwen. De man des huizes ging doordeweeks met een trekschuit naar Amsterdam om te werken, de rest van het gezin genoot zomers van het buitenleven. Ongeveer 50 van de 200 buitenplaatsen zijn er nog. Mensen die langs de Vecht wonen hebben de plicht hun huizen goed te onderhouden, vertelt een van de vrijwilligers aan boord. Iedereen houdt zich eraan, op een eigenaar na. En dat pand ziet er dan ook niet uit, met afbladderende raamkozijnen. Zonde.

We passeren prachtige buitenplaatsen en kastelen zoals Rupelmonde

We passeren prachtige buitenplaatsen en kastelen zoals Rupelmonde

 

Breukelen wordt Brooklyn

We passeren prachtige huizen en kastelen als Rupelmonde en Sterreschans voor we bij Breukelen arriveren. Ik had er nooit bij stilgestaan maar Breukelen blijkt de naamgever van de New Yorkse wijk Brooklyn. De wijk werd zo genoemd door immigranten die zich in de 17de eeuw in Amerika vestigden.

In Breukelen staat ook het middeleeuwse kasteel Nijenrode. Inmiddels de thuisbasis van Nyenrode Business University, de enige privé-universiteit van Nederland. In de tien jaar voor het begin van WOII woonde hier de bekende kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Hij overleed tijdens zijn vlucht naar Engeland in 1940. Daarna werd het pand onder druk aan Duitsers verkocht. Na de oorlog werd het de thuisbasis van de universiteit. Vanaf het water is een van de twee ophaalbruggen goed te zien. Wat een locatie voor een campus.

Kasteel Nijenrode werd in 1946 universiteit, varen over de Vecht met de Fietsboot

Kasteel Nijenrode werd in 1946 universiteit

Een van de toegangspoorten tot universiteit Nyenrode

Een van de toegangspoorten tot universiteit Nyenrode

 

Theekoepels en peperdure thee

Iets verderop ligt kasteel Oudaen, een van de weinige gebouwen die het rampjaar 1673 overleefde. De Fransen vernietigden in dat jaar alle kastelen en vele buitenplaatsen langs de Vecht. Gelukkig werden veel ervan weer opgebouwd. Inclusief een theekoepel aan het water. Ook toen was zien en gezien worden een dingetje. Vooral als je thee dronk, moest je gespot worden, want dat was in de 17de eeuw een peperduur drankje.

Bij gebrek aan een eigen theekoepel kun je nu relaxen bij restaurant Buitenplaats Slangevegt met een top-terras aan het water. Tot 1913 woonde hier Kees Dudok de Wit. Zijn bijnaam was Kees de Tippelaar omdat hij de hele wereld over wandelde.

In de theekoepels dronk de adel peperdure thee

In de theekoepels dronk de adel peperdure thee

Buitenplaats Slangevegt met een top-terras aan het water

Buitenplaats Slangevegt met een top-terras aan het water

 

Dakpannen als beschoeiing

Vrijwilligers aan boord vertellen volop over wat er nu nog te zien is en over de historie van de regio. Ooit stonden er verschillende steenfabrieken langs de Vecht die onder meer bakstenen en dakpannen maken. Mislukte dakpannen werden gebruikt als beschoeiing. Als je het eenmaal weet, zie je op steeds meer plekken dakpanbeschoeiingen net boven het water uitsteken.

De Fietsboot vaart over de Vecht op het stuk tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen met stops in Breukelen en Maarssen

Vrijwilligers vertellen wat er onderweg te zien is.

 

Maarssen en Huis ten Bosch

Naarmate het later wordt, wordt het ook drukker op het water. Niet met grote schepen, op een enkele toeristische boot na, maar vooral kleine jachtjes en kano’s. Plus veel SUP-planken. SUPPEN is het nieuwe kanoën. Zelden zoveel mensen op een plank zien staan. We varen Maarssen binnen, ofwel klein Amsterdam. Een heel bescheiden Amsterdam dan maar het dorp ziet er wel ontzettend gezellig uit met verschillende terrasjes aan het water en prachtige grachtenpandjes. In de bocht ligt Huis ten Bosch, de oudste buitenplaats aan de Vecht. Dit plaatje is gebouwd door architect Jacob van Kampen. Jawel, de man die later het Paleis op de Dam bouwde.

In de bocht bij Maarssen ligt Huis ten Bosch. De Fietsboot vaart over de Vecht op het stuk tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen met stops in Breukelen en Maarssen

In de bocht bij Maarssen ligt Huis ten Bosch

SUPPEN is erg populair op de Vecht. De Fietsboot vaart over de Vecht op het stuk tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen met stops in Breukelen en Maarssen

SUPPEN is erg populair op de Vecht

 

Trouwen in Oud-Zuilen

Oud maakt heel even plaats voor nieuw bij Op Buuren waar sinds 2008 een nieuwe wijk gebouwd wordt, maar wel in de stijl van oude huizen. Dan komt Oud-Zuilen in zicht. Oud-Zuilen is het keerpunt van de Fietsboot en ook een van de meest idyllische aanlegplaatsen. We leggen vlakbij het oude Hervormde kerkje aan. In dat kerkje trouwden mijn voorouders Cornelis Coninck en Gijsbertjen Gerrits als eerste echtpaar. Later gevolgd door onder andere de schrijfster Belle van Zuylen, een feministe avant la lettre.

In dit kerkje trouwden mijn voorouders Cornelis Coninck en Gijsbertjen Gerrits, Oud-Zuilen

In dit kerkje trouwden mijn voorouders Cornelis Coninck en Gijsbertjen Gerrits

 

Slot Zuylen en Belle

Belle woonde in Slot Zuylen. En dat ligt op enkele minuten loopafstand van de aanlegplaats. Zeker een bezoek waard. Met een app volg je binnen een rondleiding en kom je van alles te weten over Belle en andere bewoners van het slot. Rond het slot ligt een prachtige tuin met een oude slangenmuur. Een golvende muur die speciaal zo gebouwd werd om subtropische vruchtenbomen beter te laten groeien. Je kunt bij het kasteel ook een picknickmand bestellen voor een lunch in de openlucht op een mooi plekje in de tuin. Heb je zelf iets te eten meegenomen? Tegenover het kerkje, aan de overkant van het water, is een parkje waar het heerlijk relaxen is met zicht op de Vecht.

De tuinen van Slot Zuylen in Oud-Zuilen

De tuinen van Slot Zuylen in Oud-Zuilen

Doorkijkje van werkkamer naar bibliotheek in Slot Zuylen. Slot Zuylen in Oud-Zuilen

Doorkijkje van werkkamer naar bibliotheek in Slot Zuylen

Een van de kamers in Slot Zuylen, Oud-Zuilen. Slot Zuylen in Oud-Zuilen

Een van de kamers in Slot Zuylen, Oud-Zuilen

Een portret van Belle van Zuilen. Slot Zuylen in Oud-Zuilen

Een portret van Belle van Zuilen

Picknicken langs de Vecht met uitzicht op Oud-Zuilen

Picknicken langs de Vecht met uitzicht op Oud-Zuilen

 

Meer informatie: De Fietsboot

De Fietsboot vaart over de Vecht. De beginhalte ligt in Nieuwersluis waar de boot om 11.00 uur vertrekt richting Oud-Zuilen. Vandaar gaat de Fietsboot terug naar Nieuwersluis waar de tocht ’s middags om 16.15 uur eindigt. Er zijn in totaal vijf haltes en je kunt bij iedere halte in- of uitstappen. De fiets kan natuurlijk mee. Tijdens de vaart kun je zelfs je e-bike gratis opladen aan boord. Meer over de zones en prijzen vind je op de website van de Fietsboot.

De Fietsboot vaart over de Vecht op het stuk tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen met stops in Breukelen en Maarssen

De Fietsboot vaart over de Vecht tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen

 

Regenjas van Regatta

Tijdens een zomers dagje uit is een lichte regenjas altijd handig. De zon kan zomaar achter enkele donderwolken verdwijnen. Dan is een water- en winddichte jas wel zo comfy. Dit roze kleurtje valt goed op, handig als je op autowegen fietst of wandelt. Nog een voordeel van deze Highton jas van Regatta is dat hij lekker licht is. Dus als de zon blijft schijnen, vouw je hem klein op en stop je hem makkelijk in je tas.

De sluis waarop ik hier sta is trouwens onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Voor doorgewinterde wandelaars: er is een wandelpad van 350 kilometer langs forten en sluizen die allemaal tot de Waterlinie behoren. Het Waterliniepad loopt van Volendam tot Dordrecht.

De Highton regenjas van Regatta

De Highton regenjas van Regatta

 

Overnachten langs de Vecht

  • Logement aan de Vecht – Breukelen

Logeren in stijl doe je bij deze B&B in de stijl van de grote buitenplaatsen die je zoveel vindt langs de Vecht. Hier slaap je in de sfeer van voorbije eeuwen, in klassiek (met soms een hippe twist) ingerichte kamers en suites. Logement aan de Vecht ligt natuurlijk aan het water waar je in alle rust kunt genieten van voorbijvarende boten, bijvoorbeeld tijdens een chique high tea. Na het ontbijt fiets je een stuk langs de Vecht of stap je op de Fietsboot om je B&B ook vanaf het water te bewonderen. Speciaal voor gasten van Logement aan de Vecht meert de Fietsboot bij de B&B aan.

  • Logement Swaenenvecht, Oud-Zuilen

Wat een plaatje, deze B&B bij de brug aan de Vecht in Oud-Zuilen. Oude tijden herleven in dit mooie pand met de zonnewijzer en de afbeelding van twee vechtende zwanen op de gevel. Vanuit de B&B loop je in enkele minuten naar Slot Zuylen.

B&B Logement Swaenenvecht in Oud-Zuilen

B&B Logement Swaenenvecht in Oud-Zuilen

  • Budget: BUNK Utrecht

Hip slapen kan ook in een monumentale kerk omgebouwd tot hotel. De kamer van BUNK Utrecht zijn bescheiden van formaat maar je hebt wel alle faciliteiten privé. En de prijs is al net zo klein. Ook fijn. BUNK ligt op vijf minuten lopen van Utrecht CS. Fietsend ben je in minder dan 20 minuten bij de opstaplaats van de Fietsboot in Oud-Zuilen. Neem de toeristische route langs de Vecht.