Onlangs was ik te gast bij het Little Italy event dat het magazine ‘De Smaak van Italië’ jaarlijks organiseert in Amsterdam. Lekker sfeertje. Ik volgde er een olijfolie-workshop en, tatarataaa, leerde zelf pasta maken.

 

Italië staat hoog op mijn lijst van favoriete vakantiebestemmingen. Fijne steden, prachtige natuur, overal omringd door cultuur en dan is er natuurlijk de Italiaanse keuken. Tijdens het evenement doe je inspiratie op voor een volgende reis maar veel bezoekers komen ook om allerlei lekkers te proeven en te kopen.

De Mediterrane keuken staat op de UNESCO lijst. Little Italy event in Amsterdam, De smaak van Italie

De Mediterrane keuken staat op de UNESCO lijst

 

Bijna 12 liter olijfolie p.p.

De Mediterrane keuken is UNESCO-immaterieel erfgoed, leer ik tijdens de olijfolie-workshop gegeven door olijfolie-expert Gregor Christiaans. En wat is de Italiaanse keuken zonder olijfolie? Een Italiaan gebruikt per jaar gemiddeld 11.5 liter olijfolie, Nederlanders slechts 0.9 liter. Na een inleiding mogen we proeven. Ik heb vaker proefsessies gedaan, onder meer bij olijfolieproducenten in Slovenië en Italië. Maar daar proefde ik alleen de goede, eigen producten. Ditmaal beginnen we met een supermarkt-olijfolie. We weten inmiddels dat een olijfolie fris moet zijn, een bittertje moet hebben en iets van scherpte in je keel als je de olie doorslikt. Klopt alles, dan heb je een goede extra vierge olijfolie. De eerste olie heeft alleen een scherpe nasmaak en doorstaat daarmee de proef niet. De andere twee zijn echt totaal anders. Lees: veel lekkerder. Proef je dit verschil, dan koop je nooit meer een goedkope olijfolie in de supermarkt.

Italianen gebruiken 11,5 liter olijfolie p.p.p.j.. Little Italy event in Amsterdam, De smaak van Italie

Italianen gebruiken 11,5 liter olijfolie p.p.p.j.

 

Olijfolie in de hoofdrol

Er zijn nog twee verrassingen tijdens de workshop. We krijgen een bordje met zeven kleine hapjes die allemaal olijfolie in de hoofdrol hebben. Denk aan een gel, knetterend poeder, olijfmousse, hartige bonbons en meer. Waanzinnig wat een creatieve kok (in dit geval Monique Troc van restaurant Schatull in Vaals) allemaal met olie kan maken. Tot slot is er vegan ijs op basis van olijfolie gemaakt door Franz Conde, chef van het Hilton restaurant Roberto’s in Amsterdam-Zuid. Mjammie wat heerlijk romig. En gelukkig niet te zoet.

Heerlijke hapjes met olijfolie in de hoofdrol. Little Italy event in Amsterdam, De smaak van Italie

Heerlijke hapjes met olijfolie in de hoofdrol van chef Monique Troc

IJs met olijfolie in plaats van room. Met dank aan Franz Conde .Little Italy event in Amsterdam, De smaak van Italie

IJs met olijfolie in plaats van room. Met dank aan Franz Conde

 

Pasta workshop van Cucina Originale

Na het proeven mag ik zelf aan de slag tijdens de workshop pasta maken van Cucina originale. Ik dacht dat we gewone pasta zouden maken, maar het bleek ravioli te zijn. Op basis van ei met een vegetarische vulling met ricotta. Dus ik heb mijn vegan overtuiging even aan de kant geschoven en heb de ravioli gemaakt. Dat klinkt simpel maar het is hard werken om een mooi pastadeeg te maken.

Cucino originale organiseert pasta workshops. Zelf pasta maken tijdens het Little Italy evenement in Amsterdam

Cucino originale organiseert pasta workshops

Wie de smaak te pakken heeft, boekt een weekje koken in Italië bij Cucina originale. Zelf pasta maken tijdens het Little Italy evenement in Amsterdam

Wie de smaak te pakken heeft, boekt een weekje koken in Italië bij Cucina originale

Meel 0.0 en ei, daarmee maak je een vegetarische pasta vol smaak. Zelf pasta maken tijdens het Little Italy evenement in Amsterdam

Meel 0.0 en ei, daarmee maak je een vegetarische pasta vol smaak

 

Zo maak je verse pasta

De ingrediënten zijn bescheiden: fijne bloem 0.0 en ei. De aanwijzingen zijn al net zo eenvoudig maar het kneden van een glad, stevig maar flexibel deeg, zoals het staat omschreven, is nog best een klus. En dan moet het nog uitgerold worden tot een grote, bijna doorzichtige lap. Daar komt de vulling van ricotta, Parmezaanse kaas, rode ui, biet en zout, peper en nootmuskaat op.

Afijn, een echte Italiaan krijgt er ongetwijfeld rillingen van, maar ik was best tevreden met mijn eerste pasta-poging. De ravioli zagen er niet uit, maar smaakten verrassend goed. Het aangeraden sausje met boter, walnoten en Parmezaanse kaas heb ik thuis wel geveganiseerd door plantaardige boter te gebruiken en edelgist als kaasvervanger.

Eerst met een vork mixen, daarna met je handen verder kneden. Zelf pasta maken tijdens het Little Italy evenement in Amsterdam

Pastaworkshop: eerst met een vork mixen, daarna met je handen verder kneden

De ravioli horen allemaal dezelfde vorm te hebben... Zelf pasta maken tijdens het Little Italy evenement in Amsterdam

De ravioli horen allemaal dezelfde vorm te hebben…

Zelf pasta maken tijdens het Little Italy evenement in Amsterdam

Zelfgemaakte pasta: het ziet er niet uit, maar smaakt verrukkelijk

 

Op kookles in Italië

Dit smaakt naar meer. En dat komt goed uit want Cucina originale organiseert kookworkshops in Italië. Daar zou ik graag eens naartoe gaan, want de koks Stefania, Lisa en Agatha weten vast ook hoe je een mooie vegan pasta kunt maken. Arrivederci dus, tot ziens.

Het volgende Little Italy event wordt waarschijnlijk weer in februari gehouden. Check de website voor de meest recente informatie.

Cucino originale: de eieren moeten in een kuiltje in het meel. Zelf pasta maken tijdens het Little Italy evenement in Amsterdam

Cucino originale: de eieren moeten in een kuiltje in het meel

 

MEER PASTA

Een van mijn favoriete pasta gerechten is deze met avocado en zeekraal.

recept voor een vegan pasta met zeekraal, avocado en limoen

Vegan pasta met zeekraal, avocado en limoen