Haal de lente in huis met deze zonnige gele tomatensoep met verfrissende venkelzaad en verse munt-topping. Natuurlijk is de soep vegan.

 

Wow, tijdens mijn wekelijkse gang over de lokale markt zag ik bij een kraam een grote zak gele tomaten liggen voor maar 1 euro. Het bleek ruim anderhalve kilo te zijn! Niet biologisch natuurlijk maar ik heb ze toch gekocht. Natuurlijk waren de tomaten al goed rijp. De meest rijpe gebruikte ik voor deze veganistische gele tomatensoep.

Vegan gele tomatensoep met venkel en koriander-munt room. Foto: Kim van Dam

De room met koriander en munt geeft de gele tomatensoep nog net dat beetje extra.

 

Ingrediënten voor vegan gele tomatensoep

  • 1 kg gele tomaten
  • 2 tl venkelzaad
  • 2 el olijfolie
  • 4 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • zeezout
  • 3 tl groentebouillonpoeder (ik gebruik Bio Today)
  • 250 ml kokend water
  • Sap van halve limoen

 

Ingrediënten voor de munt-roomtopping

  • 8 el sojayoghurt
  • Blaadjes van 8 steeltjes munt
  • Sap van halve limoen
Gele tomaten in een schaal met verse munt en limoen. Foto: Kim van Dam

Enkele ingrediënten voor de gele tomatensoep: gele tomaten, verse munt en limoen.

 

Recept voor gele tomatensoep

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C

Maak het venkelzaad fijn in de vijzel. Wow, de geur van anijs die dan vrijkomt is zo heerlijk. Meng in een kommetje de gekneusde venkelzaadjes met olijfolie en smeer daarmee de gewassen en gedroogde tomaten in. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi met zeezout. Besprenkel de sjalotjes en knoflook (beiden met schil) met olijfolie en leg ze bij de tomaten. Zet de groenten 20 minuten in de oven en hussel ze halverwege een keer om.

 

Stap 2

Laat de geroosterde groenten iets afkoelen en schil de sjalotjes en knoflook. Doe alle groenten in een blender. Schraap ook het vocht met kruiden uit de ovenschaal daar zit veel smaak in. Mix tot een mooie egale substantie.

 

Stap 3

Doe het tomatenmengsel over in een pan en voeg het water en het bouillonpoeder toe. Breng aan de kook. Voeg het limoensap toe. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Het kan zijn dat er nog hele venkelzaadjes en tomatenpitjes achtergebleven zijn. Ik vind dat niet erg. Maar stoor je je eraan, dan kun je de soep zeven voordat je de limoen toevoegt.

 

Stap 4

Maak de roomtopping door de sojayoghurt, limoensap en de muntbaaldjes in een beker te doen en met de staafmixer door elkaar te mengen.

Doe de soep in borden of kommen en verdeel de roomtopping erover.

Enjoy!

Vegan gele tomatensoep met venkel en koriander-munt room. Foto: Kim van Dam

Een lekkere lichte lentesoep met verse gele tomaten

 

Meer soepen?

Een van mijn andere favoriete is deze deze koolrabi-tomatensoep met dille.

Vegan tomatensoep met koolrabi en dille

Vegan tomatensoep met koolrabi en dille

Of zet iets spectaculairs op tafel zoals deze pimpelpaarse rodekoolsoep.

een eenvoudige, vegan rodekoolsoep

een eenvoudige, vegan rodekoolsoep