Nederland en natuur lijken soms mijlenver uit elkaar te liggen. Toch kun je in elke stad wel enkele groene, paradijselijke plekjes vinden. Prettig om niet altijd ver te hoeven reizen om even dat vakantiegevoel te krijgen. Dit zijn mijn groene favorieten in (en eentje net buiten) Zaandam.

Wandelen over water in Natuurpark Guisveld in Zaandijk, Zaanstad, Nederland

Wandelen over Water in natuurgebied Guisveld

 

Minibossen in Zaandam

Zaandam was in 2015 de eerste stad in Europa waar een Tiny Forest werd aangelegd. Tiny Forests zijn kleine bosgebiedjes ter grootte van een tennisbaan (plusminus 9 x 27 meter). In het bos staan allemaal inheemse bomen, struiken en planten. Al na enkele jaren ontstaat er een unieke planten- en dierenwereld. Er zijn nu twee minibossen in het Darwinpark in Zaandam, en er staan er meer op de planning.

In Zaandam zijn twee tiny forests en er komen er meer, mini-bossen

In Zaandam zijn twee tiny forests en er komen er meer

 

Kinderboerderij van Albert Heijn

Het Darwinpark werd een jaar of 50 geleden aangelegd en is behoorlijk groot. Behalve de minibossen vind je er een kinderboerderij (geschonken door Albert Heijn) met een natuurmuseum en een boerderijwinkeltje. Ook zijn er vier thematuinen en verder fijne fiets- en wandelpaden. Kijk ook niet vreemd op als je er een kudde schapen ziet grazen.

Een van de kinderboerderijen van Zaandam vind je in het Darwinpark

Een van de kinderboerderijen van Zaandam vind je in het Darwinpark

Bij de Kinderboerderij is ook een insectenhotel, Zaandam, Zaanstad, Darwinpark

Bij de Kinderboerderij is ook een insectenhotel

Het Darwinpark in Zaandam

In het Darwinpark in Zaandam zijn vier thematuinen

 

Schapen door de stad

De schaapskudde is een echte stadskudde. Natuurlijk grazen ze in het groen maar de 250 Kempische heideschapen maken een keer per jaar ook een tochtje dwars door het centrum van Zaandam van het Westerwindpad naar het Darwinpark. Natuurlijk begeleid door een schaapherder en een zeer scherp oplettende bordercollie. Gedurende de zomermaanden grazen ze ook in twee andere parken in Zaandam: Jagersveld en in het Burgemeester In ’t Veldpark.

Schapen lopen dwars door Zaandam, op weg naar het park waar ze zomers grazen

Schapen lopen dwars door Zaandam, op weg naar het park waar ze zomers grazen

Schapen lopen dwars door Zaandam, op weg naar het park waar ze zomers grazen

Het verkeer moet even pas op de plaats maken voor de schapen

 

Stadsparadijs de Heemtuin

Nou woon ik toch alweer ruim 5 jaar in Zaandam, maar pas onlangs ontdekte ik hoe mooi de Heemtuin is. De Heemtuin ligt in het Burgemeester In ’t Veldpark en werd in 1955 aangelegd. De tuin is inmiddels uitgegroeid tot een heerlijk stadsparadijs. Via kronkelige paadjes zie ik allerlei inheemse planten en bomen. Zeker in het voorjaar is dit een heel kleurrijke plek. Ik wandel door een mini-dennenbos en luister naar het geruis van de rietvelden en het gekwaak van kikkers. Met behulp van Google Lens kom ik al snel meer te weten over de bloemen die ik zie. Wat een heerlijke plek is dit.

De Heemtuin in het Burg- in 't Veldpark in Zaandam, theetuin

Tijdens evenementen in de Heemtuin is de theetuin geopend

Op zoek naar kikkers in de Heemtuin in Zaandam, burg. in 't Veldpark

Op zoek naar kikkers in de Heemtuin in Zaandam

 

Salade en brandnetelsoep uit de Heemtuin

Enkele malen per jaar zijn er in deze wilde plantentuin evenementen, vooral gericht op kinderen. Goed om te weten dat op de dagen dat er activiteiten zijn, de theetuin geopend is. De dag dat ik er ben, geniet ik hier van huisgemaakte vlierbloesemlimonade en een salade met ingrediënten uit de tuin. Je kunt hier trouwens ook terecht voor advies als je zelf een natuurvriendelijke tuin wilt aanleggen. Nog groen voor thuis nodig? Je koopt in de Heemtuin voor slechts een euro per stuk planten en kruiden. Ze hebben prachtige namen als Canadese fijnstraal, Rood guichelheil, Gele morgenster, Grote pimpernel, Langbladige ereprijs en, mijn favoriet, Muskuskaasjeskruid. Welke planten te koop zijn, hangt af van het seizoen.

Klik op de link voor alle informatie over de Heemtuin, activiteiten en openingstijden.

De Heemtuin in het Burg. in 't Veldpatk in Zaandam

In de Heemtuin kun je ook terecht voor het kopen van plantjes en kruiden

 

Buurtcamping: Logeren in het park om de hoek

Op vakantie gaan, dat vindt vrijwel iedereen leuk. Kan dat om wat voor reden dan ook niet (geld- of tijdgebrek bijvoorbeeld), of wil je gewoon je buurtgenoten beter leren kennen, ga dan eens een weekendje naar de buurtcamping. In 2013 begon het concept Buurtcamping met één camping in een park, nu zijn er bijna 40 buurtcampings in evenzoveel parken. In Zaandam doen dit jaar 5 parken mee!

Buurtcamping in het Burg. in 't Veldpark in Zaandam. Even melden bij de receptie en je kunt je tentje opzetten op de Buurtcamping

Even melden bij de receptie en je kunt je tentje opzetten op de Buurtcamping

 

Buurtcamping voor een betaalbare vakantie

Een Buurtcamping is veel meer dan in een tentje slapen. Het is sowieso lekker om in de natuur te zijn. Bij alle campings worden allerlei activiteiten georganiseerd, variërend van broodbakken en koken, tot yoga en andere sporten. Al dan niet voorzien van een verkoelende plens water. Soms is er ook een bibliotheek, of een campingwinkel waar tweedehands spullen verkocht worden. Of waar je kampeerspullen kunt lenen, als je bijvoorbeeld zelf geen tent hebt.

Buurtcamping in het Burg. in 't Veldpark in Zaandam. De Buurtcampings zijn razendpopulair en vaak al snel volgeboekt

De Buurtcampings zijn razendpopulair en vaak al snel volgeboekt

Buurtcamping in het Burg. in 't Veldpark in Zaandam. Samen koken en eten op de Buurtcamping in Zaandam

Je buurtgenoten leren kennen op de Buurtcamping

 

Leer je buurtgenoten kennen

’s Avonds kruip je gezellig bij elkaar rond het kampvuur en geniet je van een zelfgekookte (of gekochte) maaltijd. Of en wanneer er een er een camping bij jou in de buurt is, zie je op dit overzicht. De meeste buurtcampings zijn gedurende een weekend in juli open.

Buurtcamping in het Burg. in 't Veldpark in Zaandam. Samen koken en eten op de Buurtcamping in Zaandam

Samen koken en eten op de Buurtcamping in Zaandam

Buurtcamping in het Burg. in 't Veldpark in Zaandam. Er is zelfs een echte campingwinkel op de Buurtcamping in Zaandam

Er is zelfs een echte campingwinkel op de Buurtcamping in Zaandam

 

Natuurgebied Guisveld – wandelen over water

Okay, even smokkelen. Mijn laatste groen-tip ligt net buiten Zaandam maar wel in Zaanstad. Dit gebied móet in het lijstje omdat het iets unieks biedt. Wandelen over water, hoe leuk is dat. Toen ik een foto zag van iemand die moeiteloos over een sloot liep, was ik verkocht. Dat wilde ik ook. Het was even geduld hebben want lopen over water kan maar twee dagen per jaar (tijdens het pinksterweekend) in het natuurgebied Guisveld. Ik heb geluk, als ik bij Wormerveer uit de trein richting beginpunt loop, passeer ik een tafeltje waar je informatie kunt krijgen én vanwaar de boottoertjes vertrekken. Op internet waren ze uitverkocht maar ter plekke kan ik nog twee plaatsen reserveren.

Wandelen over water in Natuurpark Guisveld in Zaandijk, Zaanstad, Nederland. Tijdens het Wandelen over Water event kun je ook een boottocht maken

Tijdens het Wandelen over Water event kun je ook een boottocht maken

 

File tijdens het wandelen

Maar eerst loop ik de vier kilometer lange wandelroute dwars door de polder. Met inderdaad als hoogtepunt de sloot waar je overheen kunt lopen zonder nat te worden. Nou ja, waterdichte schoenen zijn handig. Ook al omdat door veel regen de voorgaande dagen de rest van het onverharde wandelpad door het moerassige natuurgebied snel in een modderpad veranderd. De wandeling is populair. Bij de brug die net onder het wateroppervlakte ligt, staat een bescheiden file van mensen die heel graag middenop de brug op de foto willen, zonder anderen erbij. Natuurlijk moet er bewijs zijn van dat wandelen over water.

Wandelen over water in Natuurpark Guisveld in Zaandijk, Zaanstad, Nederland. Twee dagen per jaar is natuurgebied Guisveld geopend voor publiek

Twee dagen per jaar is natuurgebied Guisveld geopend voor publiek

Natuurgebied Guisveld in Zaandijk,

Natuurgebied Guisveld in Zaandijk,

Wandelen over water in Natuurpark Guisveld in Zaandijk, Zaanstad, Nederland

Het kan echt: wandelen over water in Guisveld

 

De roep van de roerdomp

Op verschillende plekken langs de route staan boswachters en vrijwilligers die uitleg geven over bijvoorbeeld het rare geluid dat ik hoor. Het blijkt de roerdomp te zijn. Een rietkleurige vogel die zich niet laat zien maar dus wel laat horen. En dat schijnt best bijzonder te zijn. Je kunt ook met telescopen op zoek naar vliegend spul. En kinderen kunnen waterdiertjes vangen en krijgen daarover uitleg.

Wandelen over water in Natuurpark Guisveld in Zaandijk, Zaanstad, Nederland

Rennen over water lukt ook!

Wandelen over water in Natuurpark Guisveld in Zaandijk, Zaanstad, Nederland

File tijdens het Wandelen over Water in Guisveld

 

Varen door de polders van Guisveld

Maar ik ga terug naar het beginpunt om daar in een schuit te stappen waarmee ook de koeien naar hun weilanden gebracht worden. Vandaag is de boot gelukkig voorzien van banken en kussentjes. Boswachter Inga geeft tijdens de route tekst en uitleg over veenpolder Guisveld en de bewoners/gebruikers. Het gebied richt zich op het behoud van weidevogels. Vandaar dat er bijvoorbeeld voor 15 juni niet gemaaid mag worden. Behalve dan door de koeien die ons hier en daar vrijpostig aanstaren. Het is nog vroeg dus ik heb na de boottocht nog tijd om nog een keer een stuk te wandelen. Het gebied is tenslotte maar twee dagen per jaar open. En de zon schijnt uitbundig…

Wandelen over water in Natuurpark Guisveld in Zaandijk, Zaanstad, Nederland

Relaxen tijdens het Varen over Water

Ganzen, roofvogels, grutto's, er zijn veel vogels te zien tijdens de boottocht. Wandelen over water in Natuurpark Guisveld in Zaandijk, Zaanstad, Nederland.

Ganzen, roofvogels, grutto’s, er zijn veel vogels te zien tijdens de boottocht

De koeien worden met boten naar de weilanden gebracht in natuurgebied Guisveld

De koeien worden met boten naar de weilanden gebracht in natuurgebied Guisveld

De grutto in vogelvlucht

De grutto in vogelvlucht

De boottocht kostte in 2019 vijf euro, het wandelen en alle activiteiten onderweg waren gratis. Hou deze website van Staatsbosbeheer in de gaten voor activiteiten in Guisveld en andere groene gebieden in de regio.