Een hartige bieten tarte tatin wilde ik al heel lang eens maken. Gewoon omdat ik bietjes uit de oven zo lekker vind. En met een knapperig bladerdeeglaagje en een scherpe mierikswortelmousse zijn rode bieten helemaal onweerstaanbaar.

 

Koken en bakken vind ik leuk, maar ik hoef ook weer niet iedere dag uren in de keuken te staan. Daarom maak ik de bieten tarte tatin helemaal in de oven en karamelliseer ik de bietjes niet eerst in een pan. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Serveer de rode bieten tarte tatin gelijk als ie uit de oven komt

Serveer de rode bieten tarte tatin gelijk als ie uit de oven komt

 

Ingrediënten voor de bieten tarte tatin

Recept voor 2 à 4 personen

  • 4 gr middelgrote rauwe bieten, geschild
  • 1 middelgrote rode ui
  • 1 el plantaardig bak- en braadproduct (ik gebruik Eatplants, bakken zonder palmolie van The Flower Farm)
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el kokossuiker
  • 2 tl gedroogde tijm
  • mespuntje zeezout
  • 4 plakjes vegan bladerdeeg (kant-en-klaar)

Ingrediënten voor de mousse

  • 1/3 pakje Violife Creamy (vegan roomkaas)
  • 1 volle tl mierikswortelpasta (uit een potje)
  • sap en rasp van ½ limoen

Verder nodig

  • handje walnoten
  • Ovenschaal van ongeveer 22 x 18 centimeter. Een ronde kan natuurlijk ook.
Rode bieten tarte tatin, vegan groenten

Tarte tatin van rode bieten met walnoten

 

Recept bieten tarte tatin

Verwarm de oven voor op 200⁰C

Stap 1

Maak een mix van plantaardige bakolie, balsamicoazijn, kokossuiker, gedroogde tijm en het zeezout.

Stap 2

Snijd de geschilde bietjes in plakjes van ongeveer 3 à 4 mm dik. Leg één laag dakpansgewijs in een met olie ingevette ovenschaal.

Stap 3

Verdeel de balsamicomix over de bietjes.

Stap 4

Gebruik een scherp mes of een mandoline om de rode ui in heel dunne ringen (ong. 1 mm dik) te snijden en verdeel de ui over de bietjes.

Stap 5

Leg de resterende bietjes over de uienringen.

Stap 5

Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en plaats hem 20 minuten in de oven.

Stap 6

Ontdooi de plakjes bladerdeeg zoals aangegeven op de verpakking.

Stap 7

Haal de rode bieten na 20 minuten uit de oven en leg de plakjes bladerdeeg over de bietjes en stop de zijkanten in. Prik enkele gaatjes in het deeg zodat stoom kan ontsnappen.

Stap 8

Zet de schaal terug in de oven. Op de verpakking van het bladerdeeg stond dat het ongeveer 20 minuten in de oven moest. Maar bij mij was het bladerdeegdakje pas na ongeveer 35 minuten mooi lichtbruin en gerezen. Check dus even tussendoor.

Stap 9

Mix voor de mousse Violife creamy met de mierikswortel en limoensap en –rasp. Doe in een schaaltje of een spuitzak.

Stap 10

Laat de bietjes tarte tatin even afkoelen. Check met een mes of het bladerdeeg nergens vastgeplakt is aan de ovenschaal. Leg een bord op de ovenschaal en keer het geheel snel om.

Spuit de mierikswortelmousse pas aan tafel op de bieten tarte tatin. Het smelt anders teveel. En misschien zijn er mensen (kinderen) voor wie de mierikswortel te scherp is.

Enjoy!

Rode bieten tarte tatin met mierikswortelmousse, vegan groenten

Rode bieten tarte tatin met mierikswortelmousse

 

MEER RODE BIETEN

Nog bietjes over? Je maakt er ook een lekkere vegan bietjesspread mee voor op brood of toastjes.

Rode bieten-tofuspread met gehakte walnoten

Rode bieten-tofuspread met gehakte walnoten