De kleur van rode bieten, dat intense dieprode, ik ben er verliefd op. Als ik ze eet, voel ik me gezonder worden. Daarom dit supersnel-klaar recept voor een vrolijk stemmende bieten-tofuspread. Lekker voor een broodje gezond, met wat komkommer, avocado en rucola-sla.

personen

4

bereiden in

5 min

maaltijd

broodbeleg

Lekker, rode bieten

Rode bieten zijn er in een winter- en een zomervariant. Een groot voordeel voor vega(n)s is dat bietjes veel calcium bevatten, maar ook wat ijzer. Plus vitamine C wat weer goed is voor de opname van dat ijzer. Bovendien schijnen bietjes de bloeddruk te kunnen verlagen. Veel voordelen dus. En net als bij zoveel groenten is het aantal calorieën bijna verwaarloosbaar.

Gefermenteerde tofu

Rode bietenspread wordt vaak gemaakt met feta. Helaas een no go voor vegans.  Dus ik kies voor gefermenteerde tofu.  

Tofu is voor veel mensen een pijnpuntje, er is nogal wat weerstand tegen soja tegenwoordig. Zelf merk ik soms ook dat mijn lichaam niet lekker reageert op sojaproducten, andere keren heb ik nergens last van. Maar voor de zekerheid kies ik steeds vaker voor gefermenteerde tofu omdat dat makkelijker verteerbaar is. Gefermenteerde tofu van de toko kan een behoorlijk heftige smaak hebben. De tofu van Taifun (met de naam Feto) die ik bij de biologische winkel koop, is alleen maar lichtzuur. Erg lekker, vind ik. De gebruikte sojabonen komen uit Europa en de gebruikte melkzuurbacteriën voor het fermenteren zijn veganistisch.

Eigenlijk ben ik geen voorstander van kant-en-klare producten kopen, maar puur voor het gemak ga ik bij dit gerecht toch voor een pakje biologische, gekookte bietjes.

Dit heb je nodig

  • 1 rode biet, gekookt
  • 100 gram gefermenteerde tofu
  • sap van ½ limoen
  • 2 tl mierikswortel (potje)
  • 10 gram hennepzaad (goede eetl vol)
  • handje walnoten (ong. 30 gram)
De ingredienten voor een snelle zeesla-venkelsalade: zeesla. venkel, olijfolie, rijstazijn en geroosterde sesamzaadjes

Zo maak je bieten-tofuspread

Stap 1

Doe alle ingrediënten, behalve de walnoten, in een keukenmachine. Mix alles door elkaar tot een egale spread.

Stap 2

Breng op smaak met peper en zout

Stap 3

Doe de walnoten in een vijzel en maak ze kleiner. Niet superfijn, een knabbeltje is juist lekker.

Stap 4

Meng de walnoten door de spread.

Ook lekker: zeesla-venkelsalade

Een snel-klaar-salade waarmee je het gevoel van een zomerdag aan het strand op je bord tovert.

Delen? Dat kan hieronder. De laatste button zorgt voor een printvriendelijke pagina.