Duurzaam op vakantie wordt steeds leuker en makkelijker. Overal zijn initiatieven die rekening houden met mens, milieu, cultuur en natuur. Een nieuwe digitale brochure zet de leukste ecotoerisme-initiatieven van Frankrijk op een rij.

 

Vegetarisch op hoog culinair niveau bij restaurant Annadata. Brochure Duurzaam op vakantie in Frankrijk

Vegetarisch op hoog culinair niveau bij restaurant Annadata. Foto: Annadata

 

Mijn eerste reis naar Frankrijk was op culinair gebied geen succes. Als vegetariër at ik vrijwel de gehele vakantie salade chèvre chaud. Eén keer werd ik zelfs een restaurant uitgebonjourd met een ‘Dit is een réstaurant!’, vegetariërs waren duidelijk niet welkom.

Afijn, tijden veranderen en Frankrijk heeft nu genoeg leuke hotspots waar vegetariërs en vegans wél welkom zijn. Atout France heeft een digitale brochure gemaakt (fijn, duurzamer dan papier en altijd bij de hand): Conscious Travel Frankrijk, met fantastische vega restaurants en andere leuke duurzame toeristische initiatieven.

 

Hotel met duurzame, vegan spa

Een vakantie naar Frankrijk wat duurzamer maken, kan al door de trein te nemen in plaats van auto of vliegtuig. Eventueel huur je ter plaatse een elektrische auto. Of je gaat verder per fiets, een gewone of een e-bike. De volgende stap is een duurzaam hotel. In de brochure viel mijn oog op het kasteel van Massillan in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het hotel is met gebruik van allerlei duurzame middelen gerenoveerd. En er is een bio-spa waar biologische, veganistische producten gebruikt worden. Bij het kasteel hoort bovendien een biologische moestuin van formaat waar de chateau-chef veel van zijn ingrediënten bij elkaar sprokkelt.

Hotel Chateau Massilan met een duurzame bio-spa waar vegan producten gebruikt worden. Brochure Duurzaam op vakantie in Frankrijk

Hotel Chateau de Massillan met een duurzame bio-spa. Foto: Chateau de Massillan

 

Op de zeebodem lopen in Normandië

Dichter bij huis hoop ik me nog een keer aan te sluiten bij de wandelaars in de baai van Mont-Saint-Michel in Normandië. Snuif de lekkere zilte zeelucht op, geniet van het uitzicht op de iconische Mont-Saint-Michel terwijl je met je blote voeten over de zeebodem loopt. Hoe ontspannen kan inspanning zijn?

Wandelen op de zeebodem in de baai van Mont-Saint-Michel. Foto: Yvon Boelle-CRT-Normandie. Brochure Duurzaam op vakantie in Frankrijk

Wandelen in de baai van Mont-Saint-Michel. Foto: Yvon Boelle-CRT-Normandie

 

Vegetarisch in Bretagne

Iets zuidelijker zoek ik vervolgens een goed tafeltje bij restaurant Annadata (In Saint-Malo). Was er tijdens mijn eerste reis maar één zo’n restaurantje geweest. Alles is vegetarisch maar dan wel op hoog culinair niveau. Je kunt er eens per maand ook een kookles volgen. Mijn volgende, duurzame, trip naar Frankrijk begint steeds duidelijker vormen aan te nemen.

Vegetarisch restaurant Annadata in Saint-Malo. Brochure Duurzaam op vakantie in Frankrijk

Vegetarisch restaurant Annadata in Saint-Malo. Foto: Annadata

 

MEER DUURZAAM FRANKRIJK

Nog veel meer duurzame tips lees je in de brochure Conscious Travel Frankrijk.

Nog een aanrader, fietsen in de Bourgogne wijnstreek. Langs wijngaarden, kastelen en sfeervolle dorpen en stadjes.