De een noemt het een quiche, de ander een frittata. Hoe je het ook noemt, deze 100% plantaardige kikkererwtenmeel-quiche met broccoli en tomaat is een heerlijk lunchgerecht of voorgerecht. Of zelfs een diner als je het serveert met een salade.

 

Het is vaak even puzzelen hoe je in een veganistisch recept ei vervangt. Het goede nieuws? Daar hoe je bij dit gerecht niet over na te denken. Het kikkererwtenmeel zorgt ervoor dat alles mooi bindt en dat de quiche of frittata in fraaie punten te snijden is.

Kikkererwtenmeel is lichtgeel, en in dit recept wordt de kleur versterk door de kurkuma. Dankzij het kala namak zout krijgt de quiche ook een licht ei-smaakje. Koop je kikkererwtenmeel bij de toko, dan staat er vaak gram flour op de zak. Met daaronder in kleine letters in vele talen kikkererwtenmeel.

Kikkererwtenmeel of gram flour zoals het op dit pak uit de toko heet

Kikkererwtenmeel of gram flour zoals het op dit pak uit de toko heet

 

Ingrediënten voor een kikkererwtenmeel-quiche

Voor een 15 cm Ø springvorm

  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 150 ml water
  • ½ tl kala namak (zwart zout dat naar ei smaakt)
  • 1 tl kurkuma, gemalen
  • 200 gr broccoli
  • 10 snoeptomaatjes
  • 1 ui
  • 1 dikke teen knoflook
  • 100 gr vegan feta (van Violife bijvoorbeeld)
Is het een kikkererwtenmeel-quiche of -frittata?

Is het een kikkererwtenmeel-quiche of -frittata?

 

Recept veganistische kikkererwtenmeel-quiche

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190⁰C en vet de springvorm in.

Stap 2

Meng in een kom het kikkererwtenmeel, water, kala namak en kurkuma door elkaar. Klop tot alle klontjes zijn opgelost en zet weg.

Stap 3

Snipper de ui en bak op zacht vuur glazig in wat olie. Snijd de broccoli in kleine roosjes en de stengels in dunne rondjes. Voeg de broccoli toe aan de glazig gebakken uien. Pers de knoflook uit en voeg toe aan het uienmengsel. Bak nog een paar minuten door tot de broccoli wat donkerder wordt.

Stap 4

Schep het ui/broccolimengsel door het kikkererwtenbeslag. Voeg de in kleine blokjes gesneden vegan fetakaas toe. Schenk het mengsel in de springvorm.

Stap 5

Snijd de snoeptomaatjes in tweeën en leg ze met de snijkant naar boven op de quiche.

Stap 5

Zet de vorm in de oven. Check na 45 minuten of een houten prikker er droog uit komt. Laat even afkoelen en snijd de taart in punten.

kikkererwtenmeel-quiche met broccoli en tomaat

Kikkererwtenmeel-quiche met broccoli en tomaat

 

MEER LUNCHGERECHTEN

Een lekker makkelijk te maken lunchgerecht is deze baharat-burger met rode kool-salade.

Vegan lunch van burger met baharatkruiden, veganistisch, vegetarisch, vega, rode kool salade, rodekool, rodekoolsalade

Vegan lunch van burger met baharatkruiden

Of kies voor een hartverwarmende salade met oer-Hollandse boerenkool.

Een lekker winterse lunch: linzen-boerenkoolsalade

Een lekker winterse lunch: linzen-boerenkoolsalade