In deze winterse linzen-boerenkoolsalade verwerkte ik een oer-Hollandse groente. Maar dankzij de dressing met tahin krijgt de salade toch een oriëntaals tintje. De linzen gaan lauwwarm door de boerenkool waardoor dit een echte vegan wintersalade wordt.

 

Oeps, ik heb iets op te biechten. In mijn volwassen leven heb ik nog nooit boerenkool gekocht. Ik was al jong vegetariër en niet echt een fan van de Hollandse pot. Dus toen ik uit huis ging, verkende ik vooral vele buitenlandse keukens. Maar tegenwoordig probeer ik wat meer ingrediënten van dichtbij huis te gebruiken. En toen kwam boerenkool in beeld. Op de markt kocht ik een mooie stronk als basis voor een salade. Uiteindelijk ging ik trouwens toch weer de fout in door de toevoeging van avocado. Maar het begin is er. En volgende keer kies ik in plaats van avocado iets lokalers.

 

Gedroogde linzenmix

Voor de linzen koos ik een mix. De linzen hoeven maar 12 minuten te koken en zijn dan nog net een beetje knapperig. Verder gebruikte ik een geroosterde rode ui uit de oven (20 minuten op 200 graden) omdat mijn maag rauwe uien niet goed verdraagt. Heb je daar geen moeite mee, dan kun je de rode ui ook rauw verwerken.

Gemende gedroogde linzen voor een linzen-boerenkoolsalade

Gemende gedroogde linzen voor een linzen-boerenkoolsalade

 

Ingrediënten linzen-boerenkoolsalade

Nodig voor 1 persoon

 • 60 gram gedroogde linzen
 • 250 gram verse boerenkool
 • 1 geroosterde rode ui
 • ½ avocado
 • 1 handje geroosterde pompoenpitten

Dressing

 • 1 volle el tahin (sesampasta)
 • sap van een ½ limoen
 • 1 el olijfolie
 • 1 el water
 • 1 tl mosterd
 • ¼ tl uienpoeder
 • ¼ tl knoflookpoeder
 • peper en zout naar smaak

 

Recept vegan linzen-boerenkoolsalade

Stap 1.

Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 2.

Rits de blaadjes boerenkool van de nerf en hak met een keukenmes goed klein.

Stap 3.

Doe de boerenkool in een kom met een ½ tl zeezout en masseer de blaadjes. De bladeren worden er zachter en dus minder taai van.

Stap 4.

Mix alle ingrediënten van de dressing door elkaar en roer de dressing door de boerenkool. Pas op met de hoeveelheid zout die je toevoegt, want er zit al zout in de boerenkool van het masseren.

Stap 5.

Snijd de rode ui klein en meng samen met de nog lauwwarme linzen door de boerenkool. Proef of er nog zout en/of peper nodig is.

Stap 6.

Serveer de salade in een diep bord en garneer met avocado en de geroosterde pompoenpitten.

Enjoy!

Een lekker winterse lunch: linzen-boerenkoolsalade

Een lekker winterse lunch: linzen-boerenkoolsalade

 

MEER VEGANISTISCHE SALADES

Een van mijn andere favorieten is deze venkel en zeesla-salade.

Klaar in 10 minuten, de gezonde zeesla-venkelsalade

Klaar in 10 minuten, de gezonde zeesla-venkelsalade

Of ga voor een echte winterse salade met pompoen en vegan feta.

Geroosterde pompoenpitten en granaatappelpitten zorgen voor wat knapperige afwisseling, lauwwarme pompoensalade

Geroosterde pompoensalade met vegan feta