Soms heb je zin in zee, maar geen tijd om naar het strand te gaan. Dan is een zeesla-venkelsalade de oplossing. Deze zeewier-groente ziet er niet alleen fantastisch uit maar is ook heel smaakvol en gezond. Wat een combi!

personen

1

bereiden in

10 min

maaltijd

salade

Wat is zeesla?

Zeesla (ulva lactuca) is een groenwier, rijk aan eiwit, calcium en ijzer, dus goed voor vegans en vegetariërs. Als ik het bakje met heldergroene zeesla openmaak, ruik ik het ziltige van de zee. Alsof ik opeens door de branding loop. Heerlijk. Ogen dicht en even wegdromen.

Recepten met zeesla

De wilde zeesla die ik gebruik, komt uit Bretagne (Frankrijk). Op de gebruiksaanwijzing staat dat je de zeesla moet afspoelen. Dat kan ik me voorstellen, want ik zie prachtige witte korrels zout in het bakje. Maar eenmaal afgespoeld is de sla toch wat flauw en dus voeg ik uiteindelijk weer wat zeezout aan de salade toe om hem op smaak te brengen.

Dit is de eerste keer dat ik zeesla koop, dus het wordt toch even een zoektocht via Google om te zien hoe je deze zeegroente moet bereiden. Iedere zeewiersoort is ten slotte weer anders. De zeesla blijkt vrij veel mogelijkheden te hebben. Je kunt hem toevoegen aan warme gerechten maar ook in salades gebruiken of drogen tot ‘ie knispert. Ik kies voor de meest pure vorm, rauw verwerkt in een salade.

Dit heb je nodig voor 1 persoon

  • 25 gr zeesla
  • ½ venkel
  • 2 tl witte sesamzaadjes
  • 2 el rijstazijn
  • 1 el sesamolie
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel een halve avocado in blokjes
De ingredienten voor een snelle zeesla-venkelsalade: zeesla. venkel, olijfolie, rijstazijn en geroosterde sesamzaadjes

Zo maak je zeesla-venkelsalade

Stap 1

Rooster de sesamzaadjes in een hete koekenpan zonder olie.

Stap 2

Spoel de zeesla af en snijd de zeewier in dunne reepjes.

Stap 3

Schaaf of snijd de venkel in heel dunne plakjes, gebruik eventueel een mandoline.

Stap 4

Doe de venkel en zeesla in een kom en meng er de sesamolie en rijstazijn doorheen.

Stap 5

Breng op smaak met zout en peper en garneer met de sesamzaadjes en eventueel wat groen van de venkel.

Wil je de salade iets meer body geven, voeg dan een halve in blokjes gesneden avocado toe.

Ook lekker: bieten-tofuspread

Zo gemaakt en erg smaakvol, deze spread van rode bieten plus gefermenteerde tofu.

Zo gemaakt: koolrabi-dillesoep

Een heerlijke vegan maaltijdsoep met tomaten uit blik, koolrabi en dille

Experimenteren: poké bowl met bijzondere groenten

Enoki paddenstoelen, spinazie uit Nieuw-Zeeland, een bijzondere poké bowl vol verrassingen

Delen? Dat kan hieronder. De laatste button zorgt voor een printvriendelijke pagina.