De Waddenkust is een bijzonder stukje Nederland: ze verbindt drie provincies, de Waddenzee is nooit ver weg. Ik maakte een roadtrip langs Groningen, Friesland en Noord-Holland. En zag veel natuur plus her en der een stad(je) voor de afwisseling. Bovendien blijkt de Waddenkust een soort openlucht supermarkt. Deel 1 van mijn rondreis langs de Waddenkust.

. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Rondreis langs de Waddenkust, natuur met UNESCO-vermelding

 

Mijn ontdekkingsreis langs de Waddenkust begint in Groningen. Als de provincie in het nieuws is, dan gaat het vaak over de gaswinning en bijkomende problemen. Maar gelukkig blijkt er ook veel positiefs over Groningen te melden. Het eten bij restaurant Prinsenhof in de stad Groningen bijvoorbeeld. Sinds ik vegan eet, stuit ik nog weleens op problemen. Maar de kok van Prinsenhof blijkt er totaal geen probleem mee te hebben een voortreffelijk plantaardige menu te bereiden. Ik eet een heerlijke Aziatische soep, smaakvolle groenten met onder meer zoete aardappel en toe fijne vegan friandises. Een aanrader voor veganisten dit restaurant. Het is trouwens ook een fijn hotel.

restaurant Prinsenhof in de stad Groningen. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Restaurant Prinsenhof in de stad Groningen

Heerlijk vegan eten in restaurant Prinsenhof. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Heerlijk vegan eten in restaurant Prinsenhof

 

Roadtrip Waddenkust

Naar Groningen kon ik nog met de trein, voor de rest van mijn rondreis langs de Waddenkust is een auto echt nodig. Wil je milieubewust reizen, huur dan een elektrische auto. Mijn eerste stop is de zeedijk van Noordpolderzijl, het noordelijkste stukje van het Groningse vasteland. Het bruine café ’t Zielhoes in de voormalige sluiswachterswoning is verrukkelijk traditioneel met tapijtjes op de tafels. Een perfecte plek voor een beker warme chocolademelk na een herfst- of winterwandeling over de zeedijk. Bob Dylan bezocht het ‘t Zielhoes ooit. Auteur Herman Sandman ontdekte dat de zanger er aan de bar een kop koffie gedronken had. Dylan fietste blijkbaar graag in Noord-Groningen. Sandman stuurde de musicus een mail en deze bevestigde het verhaal, inclusief details.

Café 't Zielhoes waar Bob Dylan koffie dronk. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Café ‘t Zielhoes waar Bob Dylan koffie dronk

Een echt oud bruin café, 't Zielhoes in Noordpolderzijl. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Een echt oud bruin café, ‘t Zielhoes in Noordpolderzijl

 

Noordpolderzijl in Groningen

De sluis is tegenwoordig gesloten maar vormt wel een mooi vertrek- en aankomstpunt voor wadloopwandelingen. Aan de zeekant van de dijk ligt een kleine haven die alleen met vloed bereikbaar is. Ben je hier rond eb dan zie je vrijwel alleen maar modder. Op de kwelders groeit onder meer zeekraal en dat mag je ook plukken voor eigen gebruik. Ik krijg gelijk weer trek. De kwelders blijken niet alleen een natuurlijke supermarkt voor mensen maar ook voor vogels. Ze komen hier op doorreis naar het zuiden of het noorden even bijtanken. Hier blijkt ook hoe dichtbij Duitsland is. Rechts in de verte zie ik het Duitse Waddeneiland Borkum.

De dijk bij Noordpolderzijl is startpunt van wadwandelingen. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

De dijk bij Noordpolderzijl is startpunt van wadwandelingen

De Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

De Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed

 

Wijn uit Nederland

Het zilte van de zee maakt dorstig. En wat lest er beter dorst dan wijn? Water waarschijnlijk maar wijn is wel de lekkerste optie. En zelfs in Groningen vind je wijngaarden, zoals Hof van ’t Hogeland waar de Groot Maarslag-wijnen vandaan komen. In 2013 plantte Elma Middel haar tuin vol met wijnranken. Het was niet haar eerste keuze. Ze wilde haar huis eigenlijk verkopen maar door de aardbevingen kwam er geen koper. Ze had op haar twee ha grond altijd paarden lopen maar die had ze al verkocht. En daarmee opnieuw beginnen was geen optie. En dus staan er nu lange rijen met Solaris en Johanniter druiven. Solaris kun je in september oogsten, de Johanniter goed een maand later. De Groot Maarslag-wijnen blijken beide witte droge wijnen met een alcoholpercentage van 12.5% en een lekker zuurtje.

's Winters een wat troosteloos gezicht maar in de zomer en het najaar hangen hier trossen biologische druiven. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

In de zomer en het najaar hangen hier trossen biologische druiven

 

Volledig biologische wijnen

De grond onder deze Groningse wijngaard bevat veel calcium en zelfs een beetje zout. Misschien heb we daarom ook geen schimmels, overpeinst Elma. Er is geen organic label maar de wijn wordt wel op biologische wijze gemaakt. Na het oogsten gaan de druiven naar Twente waar bij Neerlands Wijnmakerij de wijnen worden gemaakt. Wil je deze wijn proeven, dan moet je naar het Hof van ’t Hogeland of een van de restaurants waar deze wijnen geschonken worden. De productie is klein en Elma raakt de flessen makkelijk kwijt in de omgeving, dus elders in Nederland vind je ze niet. Beter ook want die kleine footprint hoort ook bij de romantiek van een kleine wijngaard.

Wijn van wijngaard Hof van 't Hogeland in Groningen. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Groot Maarslag wijn van wijngaard Hof van ‘t Hogeland in Groningen

 

Abraham’s Mosterdmakerij

Sinds mijn bezoek aan de Waddenkust weet ik ook waar Abraham de mosterd haalt. Namelijk in Eenrum bij Abraham’s Mosterdmakerij. Dit ambachtelijke fabriekje is ook een museum en je kunt er gratis rondkijken of een rondleiding volgen (rondleidingen alleen in het weekend om 14.30 uur). Ik leer er bijvoorbeeld dat mosterd na het openen van het potje heel snel veel van de scherpte verliest. Er worden in de fabriek verschillende soorten mosterd gemaakt. Maar Abrahams biologische mosterd wordt tegenwoordig weer gemaakt van zwart mosterdzaad uit Groningen. In het restaurant kun je verschillende gerechten met mosterd proeven.

Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum, waar ook biologische mosterd gemaakt wordt. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Abraham’s Mosterdmakerij in Eenrum, waar ook biologische mosterd gemaakt wordt

 

Slapen in een bedstee

Marenland in Winsum is het hotel voor de eerste nacht. Sinds enige tijd is er bij deze camping ook een bedstee-hotel. Even terug naar vroeger dus maar wel op een hippe manier. De kamers hebben een lichte, Scandinavische uitstraling. Mijn kamer voor deze nacht is nummer vier, en dat blijkt de familiekamer met twee bedstedes én een slaapbank twee bedstedes én een slaapbank. Knus hoor, slapen in een bedstee, maar als je er een deelt met je lief, is het voor degene die achteraan ligt wel lastig om ’s nachts uit de bedstee te kruipen. Marenland heeft ook een restaurant in een mooie, aangebouwde kas waar je ’s morgens heerlijk ontbijt.

Slapen in een bedstee bij hotel Marenland in Winsum. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Slapen in een bedstee bij hotel Marenland in Winsum

Ontbijten bij hotel Marenland in Winsum. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Ontbijten bij hotel Marenland in Winsum

 

Waddenkust, knus stukje Nederland

De ligging van hotel/camping Marenland is heel gunstig. Het treinstation van Winsum ligt op 12 minuten loopafstand. Vandaar vertrekt de trein naar onder meer Groningen. Vlakbij het hotel vertrekt ook de bus naar Pieterburen, voor een gezonde dosis zeehondjes. Maar ik volg in alle vroegte het schelpenpad langs het Winsumerdiep. Na ongeveer 300 meter sta ik in het centrum van het lieflijke Winsum. Aan de overkant van het water ligt de wijk Obergum, dat deel uitmaakt van Winsum maar soms ook als apart dorp bestempeld wordt. Hier ligt prachtig in het groen de hervormde kerk Obergum. Wat een knus stukje Nederland.

Ik volg in alle vroegte het schelpenpad langs het Winsumerdiep. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Ik volg in alle vroegte het schelpenpad langs het Winsumerdiep

De Hervormde kerk Obergum in Winsum. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

De hervormde kerk Obergum in Winsum

Huizen bij de Obergum kerk in Winsum. rondreis Waddenkust, Groningen, roadtrip

Huizen bij de Obergum kerk in Winsum

 

Binnenkort deel 2 van mijn road trip Waddenkust

MEER BLOGS

Meer weten over een eerder bezoek aan noordelijk Nederland? Lees hier alles over mijn stedentrip Groningen.

Of zak een stukje af en ga naar Flevoland waar ik drie bijzondere wandelingen maakte.

Dichter op het Land op Schokland met kunst van Dwaalgasten van Karin van der Molen. . Wandelen in Flevoland

Dwaalgasten van Karin van der Molen