In toko’s en op biologische markten zie ik vaak ingrediënten die ik niet ken. Altijd leuk om te proberen. Ik combineer enkele van mijn recente vondsten in dit recept voor een vegan poké bowl.

personen

1

bereiden in

20 min

maaltijd

lunch/diner

Eerst even wat tekst & uitleg. In deze poké bowl gebruik ik onder meer aardpeer, Nieuw-Zeelandse spinazie en enoki paddenstoelen. Groenten die ik allemaal nog niet eerder at. In plaats van vis (het hoofdingrediënt van een traditionele poké bowl) gebruik ik voor deze vegan variant gemarineerde tofu.

Wat zijn Enoki paddenstoelen?

De Enoki paddenstoel (Flammulina velutipes) is eigenlijk een fluweelpootje maar dan een gecultiveerd versie. De Enoki paddenstoelen zijn dun en lang met een piepklein hoedje en mooi wit van kleur. Je kunt ze  rauw eten en dan hebben ze een lekkere, licht nootachtige smaak. Ideaal voor in een salade of poké bowl.

Waar koop je Enoki paddenstoelen?

Ik zag ze liggen bij een van mijn favoriete toko’s tijdens een bezoekje aan Amsterdam. Maar op biologische markten staan ook vaan kramen met allerlei soorten paddenstoelen. Ook daar kun je ze aantreffen. Je koopt de Enoki in een bosje. De onderste paar centimeters snijd je eraf. De rest van de paddenstoel maak je eventueel schoon met borsteltje of keukenpapiertje.

Wat is Nieuw-Zeelandse spinazie?

Dat is een goede vraag want de Nieuw-Zeelandse spinazie (Tetragonia tetragonioides) hoort tot de posteleinachtigen. En het uiterlijk lijkt ook al niet echt op spinazie. De bladeren zijn kleiner en dikker en heerlijk crunchie. Je kunt de Nieuw-Zeelandse spinazie koken of wokken zoals gewone spinazie. Maar ik eet hem het liefst rauw, vanwege die knapperige eigenschap. Je kunt de bladeren én de steeltjes eten. Snijdt die laatste eventueel in stukjes.

Waar koop je Nieuw-Zeelandse spinazie?

Ik ontdekte deze Nieuw-Zeelandse spinazie (die overigens ook gewoon in Nederland groeit, dus geen CO2-onvriendelijke import) op de biologische markt in Amsterdam-Noord bij de kraam van biogroentenathome. Een ons kostte 80 eurocent. En met een ons kun je veel doen als je de groenten rauw eet. Prima prijs dus.

Wat is aardpeer?

Aardpeer (Helianthus tuberosus) klinkt niet heel sexy. Maar deze knol wordt ook Jeruzalem artisjok of topinamboer genoemd, dat klinkt al beter. Mooi is ie niet, deze bruinroze knol die onder meer magnesium, calcium en ijzer bevat. Maar wel lekker! Je kunt aardpeer koken maar ook rauw eten. Schillen hoeft niet maar dat heb ik wel gedaan. De smaak is zacht zoet en licht notig. Rauw heeft de aardpeer een lekkere crunch.

Waar koop je topinamboer of Jeruzalem artisjok?

Aardpeer is een van de vergeten groenten. Onterecht. Gelukkig ligt hij op verschillende plekken weer in de schappen. Ik kocht de Jeruzalem artisjok (aardpeer) bij de biologische winkel. Maar toko’s verkopen de topinamboer ook wel.

Dit heb je nodig voor 1 persoon

Ingrediënten gemarineerde tofu

 • 100 gram tofu (eventueel gefermenteerde tofu)
 • 1 tl gemberpoeder
 • ½ tl uienpoeder
 • 1½ el sesamolie
 • 1 tl limoensap

Ingrediënten gemarineerde aardpeer

 • 100 gr aardpeer
 • 1 el mirin
 • 3 el rijstazijn
 • zout

Overige ingrediënten

 • ½ avocado in blokjes
 • 1 tl limoensap
 • 25 gram Nieuw-Zeelandse spinazie gewassen
 • 75 gram bulgur, op smaak gebracht met peper en zout
 • 25 gram enoki paddenstoelen
De ingredienten voor een snelle zeesla-venkelsalade: zeesla. venkel, olijfolie, rijstazijn en geroosterde sesamzaadjes
De ingredienten voor een snelle zeesla-venkelsalade: zeesla. venkel, olijfolie, rijstazijn en geroosterde sesamzaadjes

Recept: zó maak je de vegan poké bowl

 

Stap 1

Schil de aardpeer dun, of boen goed schoon, en snijd in patatjes van ongeveer 1 x 1 centimeter. En snijd die patatjes in dunne schijfjes van ongeveer 2 à 3 millimeter dik.

Stap 2

Meng de mirin en rijstazijn door de schijfjes en breng op smaak met zout.

Stap 3

Verkruimel de tofu tussen je vingers tot stukjes ter grootte van erwten.

Stap 4

Meng voor de dressing de sesamolie met de limoensap en voeg de uienpoeder en gemberpoeder toe. Mix door de verkruimelde tofu.

Stap 5

Kook de bulgur en breng op smaak met zout en peper.

Stap 6

Snijdt de avocado in blokjes en meng er een tl limoensap doorheen tegen het verkleuren.

Stap 7

Doe onderin de kom de gekookte bulgur. Verdeel daar vervolgens de overige ingrediënten overheen. Strooi nog wat sumak over de bowl, druppel wat van de aardpeermarinade over de spinazie en klaar.

Enjoy!

Meer inspiratie? Probeer deze recepten eens!

Ook lekker: bieten-tofuspread

Zo gemaakt en erg smaakvol, deze spread van rode bieten plus gefermenteerde tofu.

Lekker ziltig: zeesla-venkelsalade

Brunch-tip: zeesla gecombineerd met venkel en sesamzaadjes.

Zo gemaakt: vegan pasta met zeekraal

Pasta van A tot Z: avocado tot zeekraal.

Delen? Dat kan hieronder. De laatste button zorgt voor een printvriendelijke pagina.