Vegan eten is in Helsinki geen enkel probleem. Overal waar ik vroeg om een plantaardiger menu kreeg ik de meest fantastische gerechten voorgeschoteld, bomvol smaak en als schilderijtjes zo mooi. Mijn top 3 van restaurants in Helsinki waar je voortreffelijk vegan en vegetarisch kunt eten.

 

Restaurant Shelter

Daar bij de waterkant ligt restaurant Shelter. Het begon een jaar of drie geleden met een kleine eettentje, inmiddels zijn er twee verdiepingen en een royaal terras. Vraag hier zeker naar het archipelago brood, het typische Finse donkerbruine brood met een knapperig zout karamel laagje. Ik krijg verder een vegan menu. Het feestje begint met groene asperges met truffelsaus van zomertruffel. Daarna een geglaceerd bloemkooltje uit de oven met allerlei lekkers er omheen. Goed klaargemaakt zijn groenten zo fantastisch. Voor het dessert heb ik geen ruimte meer, maar om me heen zie ik prachtige toetjes op tafels staan.

Restaurant Shelter, Kanavaranta 7, Helsinki

 

Restaurant Lonna

Lonna is een eilandje op zo’n tien minuten varen van de haven van Helsinki. Velen gaan hierheen om in een unieke omgeving naar de sauna te gaan. Maar ga daarna niet gelijk naar huis, maar boek een tafeltje in het restaurant. Dat is een nog onvergetelijker ervaring. Op het schoolbord staat een vegan hoofdgerecht met favabonen en uien. Het klinkt niet heel spannend maar de presentatie is geweldig en de smaak zo mogelijk nog beter. Wow. Die gerookte uien, de boterzachte favabonenmousse en uienmouse opgeleukt met microgreens en blaadjes van paarse violen. Ik heb ditmaal wel ruimte voor het dessert: bietjes en bietjesijs met verse dragon. Een perfecte afsluiter. En dan is er als toegift de boottocht terug naar het centrum terwijl de ondergaande zon de skyline in vuur en vlam zet.

Neem vanaf de markt in Helsinki de JT Ferry naar Lonna

 

Restaurant El Fant

Koffiebar (overdag) en wijnbar (’s avonds) El Fant is zeer vegan-friendly. Ik ben met een groepje mensen en al snel staat de tafel vol met schalen gevuld met heerlijke gerechten. Niet enkel vega(n) want er zijn ook vlees- en viseters bij. Maar voor mij worden er zelfs nog enkele schaaltjes extra gebracht. Heel afwisselend, mooi gepresenteerd en ik zou zo alles nog een keer bestellen bij een volgend bezoek. De theeselectie is erg goed dus zelfs voor een kop thee met een vegan stukje taart zou ik er graag weer binnenstappen. El Fant is ook beroemd vanwege de smakelijke brunches op zaterdag en zondag.

Restaurant El Fant, Katariinankatu 3, Helsinki

Meer reisinspiratie

Gaume, land van kloosters en kastelen

Gaume, land van kloosters en kastelen

De herfst is de mooiste tijd van het jaar om het Zuid-Belgische La Gaume te bezoeken. Prachtig hoe de bladeren geelgoud en vurig rood kleuren. Een fijn decor voor de statige kloosters en knusse dorpen.

Lees meer
Flevoland: 3 x bijzonder wandelen

Flevoland: 3 x bijzonder wandelen

Wandelen in Flevoland betekent ronddwalen in de jongste provincie van Nederland. Maar jong wil niet zeggen dat er niets bijzonders te vinden is. Ik ging naar Urk, Schokland en het Waterloopbos voor enkele unieke wandelingen met een verhaal.

Lees meer
De sassi van Matera, van shabby naar chic

De sassi van Matera, van shabby naar chic

Matera is een van de twee Culturele Hoofdsteden van 2019. De stad ligt in Basilicata, de regio tussen de teen en de hak van de voet van Italië. Een relatief onbekend gebied. Maar dat is aan het veranderen, op die lekker langzame, ietwat chaotische Italiaanse wijze.

Lees meer