Pulled pork, ik heb geen idee hoe dat smaakt. Toen ik zo’n 40 jaar geleden vegetariër werd, wist ik niet eens van het bestaan van pulled pork. En omdat ik nooit naar vlees verlang, zoek ik ook niet naar vervangers die op vlees lijken. Maar wat ik wel lekker vind, is het rokerige smaakje van BBQ. Vandaar dat ik toch ben gaan experimenteren met jackfruit.

 

personen

3 à 4

bereiden in

30 min

maaltijd

lunch/diner

Wat is jackfruit in brine?

Rijpe jackfruit heb ik tijdens reizen weleens gegeten. Lekker! Maar het is zoet en niet geschikt voor een hartig gerecht. Daarvoor heb je de jonge, niet rijpe jackfruit nodig. Die is onder meer in blik te koop bij toko’s en supermarkten. Kies wel de jackfruit in brine (gezouten water) en niet de variant in siroop. Jonge jackfruit heeft niet veel smaak. Maar het schijnt vanwege de draadachtige samenstelling iets op pulled pork te lijken. De ideale basis dus voor een vegan pulled pork recept.

Recept voor pulled jackfruit

Ik wilde het mezelf makkelijk maken door een kant-en-klare barbecuesaus te kopen. Eén met een goede rooksmaak, leek me lekker. Die rooksmaak is inderdaad fijn, maar het spul is ook mierzoet. Waarschijnlijk zodat het vlees kan karameliseren op de BBQ. Maar voor mij is het teveel van het goede. Dus ik kies voor een bescheiden hoeveelheid saus uit een flesje en voeg nog wat niet zoete smaakmakers toe.

Dit heb je nodig voor 3 à 4 personen

Ingrediënten pulled jackfruit

  • 1 blik jackfruit in brine (uitgelekt 300 gr)
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el BBQ saus uit een flesje
  • 2 el tomatenpuree
  • sap van ½ limoen
  • 1 tl komijn (gemalen)
  • mespuntje chilivlokken

Ingrediënten salade

  • 1  koolrabi
  • 1 avocado
  • 2 el limoensap

Recept: zó maak je vegan pulled jackfruit

 

Stap 1

Trek de jackfruit stukjes een beetje uit elkaar met je vingers. In veel recepten wordt aangeraden de harde stukjes te verwijderen. Maar in het kader van no waste bak ik die stukjes gewoon mee. Je kunt grote stukken eventueel wat kleiner snijden. Achteraf ben ik blij met die keuze: juist die stevige stukjes geven het gerecht wat body.

Stap 2

Snipper de ui en bak de stukjes in een beetje olie in enkele minuten zacht op middelhoog vuur.

Stap 3

Roer de komijn en chili er door. En vervolgens ook de tomatenpuree, knoflook en barbecuesaus. Meng goed door elkaar.

Stap 4

Voeg de jackfruit toe en bak op middelhoog vuur een minuut of vijf door.

Stap 5

Voeg enkele el water toe en doe een deksel op de pan. Laat 15 tot 20 minuten doorwarmen.

Stap 6

Maak intussen een salade van de koolrabi die je in luciferdikke reepjes snijd, een avocado in plakjes en wat limoensap. Peper en zout is niet nodig omdat de pulled jackfruit al smaak genoeg heeft.

Stap 7

Beleg de onderste helft van het maisbroodje met wat pulled jackfruit, top af met een laagje salade en bedek met de andere helft van het broodje. Je hebt voldoende voor 3 à 4 broodjes.

Enjoy!

Meer inspiratie? Probeer deze recepten eens!

Ook lekker: poké bowl met enoki

Met poké bowls kun je eindeloos variëren en experimenteren. Probeer deze eens met enoki paddenstoelen

Lekker ziltig: zeesla-venkelsalade

Brunch-tip: zeesla gecombineerd met venkel en sesamzaadjes.

Zo gemaakt: vegan pasta met zeekraal

Pasta van A tot Z: avocado tot zeekraal.

Delen? Dat kan hieronder. De laatste button zorgt voor een printvriendelijke pagina.