Bloemkool is een van mijn favoriete groenten. En dit recept voor een hele bloemkool uit de oven is ook nog eens snel gemaakt. Terwijl je de bloemkool even voorkookt, mix je de ingrediënten voor de marinade.  

Het fijne van bloemkool is dat deze groente het hele jaar verkrijgbaar is. De groente groeit goed in Nederland en dus is het makkelijk een bloemkool van Nederlandse bodem te vinden. Fijn, want dan is de weg van boer naar bord kort. Vaak zitten er nog delen van het blad aan de bloemkool. Als dat blad er fris uitziet, is de bloemkool vers. Nog een voordeel, dat blad kun je weer voor een soepje gebruiken of voor een roerbakgerecht.

personen

4

bereiden in

45 min

maaltijd

groentegerecht

Dit heb je nodig voor 4 personen

Ingrediënten voor bloemkool uit de oven

 

  • 1 bloemkool

Voor de marinade:

  • 150 ml sojayoghurt
  • 40 gram tahini, dit is ongeveer twee volle tl
  • 1,5 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zeezout
  • rasp van 1 citroen
  • sap van 1 citroen
  • peper naar smaak

Recept: hele bloemkool uit de oven 

Stap 1

Maak de bloemkool schoon.

Breng water aan de kook, leg de bloemkool in z’n geheel erin en haal de pan van het vuur. Laat de bloemkool 8 minuten in het hete water liggen. Spoel de bloemkool daarna af met koud water en laat uitlekken.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Stap 3

 

Marinade:

Meng alle ingrediënten (behalve de bloemkool natuurlijk) door elkaar, dat kan eventueel in een kleine keukenmachine. Bestrijk de gewassen en uitgelekte bloemkool met het smeersel. Gebruik lekker je handen en zorg dat elk stukje bloemkool bedekt is.

Stap 4

Leg een vel bakpapier in een ovenschaal zodat de bloemkool niet vast koekt.

Bak de gemarineerde bloemkool in 30 minuten gaar en bruin in de voorverwarmde oven. Test met prikker of bloemkool zacht maar niet papperig is. Een beetje een bite vind ik juist wel lekker.

Je kunt om bereidingstijd te besparen er ook voor kiezen de bloemkool niet voor te koken maar langer in de over te laten staan. Check dan na een minuut of 40 of de bloemkool gaar genoeg is.

Stap 5​

Serveer de bloemkool in z’n geheel op een schaal of bord. Lekker met je favoriete vegan vleesvervanger.

Enjoy!

Meer inspiratie nodig? Probeer deze recepten eens!

Lekker anders: Japanse 'guacamole'

Guacamole is heerlijk, maar deze variant met Japanse invloeden is tegenwoordig mijn favoriet

Ook lekker: poké bowl met enoki

Met poké bowls kun je eindeloos variëren en experimenteren. Probeer deze eens met enoki paddenstoelen

Verrassend: bloemkoolsoep met vadouvankruiden

Bloemkoolsoep is ook al zo heerlijk. Geef het een Frans-Indiaas tintje met vadouvan-kruiden

Delen? Dat kan hieronder. De laatste button zorgt voor een printvriendelijke pagina.