
Duurzaamheid in huis: de cv-ketel
Sinds de energieprijzen door het plafond gaan, denkt iedereen meer dan ooit na over het gas- en stroomverbruik in huis. Natuurlijk is het fijn om geld te besparen, maar het is gelijk een mooi moment om te checken hoe milieu(on)vriendelijk de woning is. Goed isoleren...
Welkom bij Best wel Bewust
Dit is de blog van Kim, best wel bewust bezig maar het kan altijd beter. Sinds mijn dertiende ben ik vegetariër, ik rijd geen auto en breng afval gescheiden weg. Maar daarnaast heb ik de afgelopen 17 jaar als reisjournalist/-fotograaf ook de hele wereld overgevlogen. Oeps, daar gaan mijn groene karmapunten. Dus ga ik op zoek naar ‘groenere’ oplossingen. Tegenwoordig eet ik thuis meestal vegan, ik reis minder en probeer zoveel mogelijk per trein en/of bus naar mijn bestemming te gaan. En ik ga op zoek naar andere, gepassioneerde mensen die bewuster leven. Er zijn eyeopeners en soms ga ik nog hopeloos de fout in. Mijn reis naar een duurzamer leven deel ik hier op bestwelbewust.nl.
Spinazie-artisjok pasta met vegan kaassaus
Met de ‘intelligente’ lockdown ga ik toch minder naar buiten dan gewoonlijk. En dus heb ik mijn voorraadkast maar eens opgeruimd. Daar kwam ik een potje artisjokpuree tegen. Een prima ingrediënt voor een pastasaus, zoals spinazie-artisjok pasta. En die bevalt zo goed dat ie ook na het corona-tijdperk nog geregeld op tafel zal komen.
Test: de Boerschappen vegan maaltijdbox
Boeren in de buurt produceren prachtige producten. Zonde om die niet te gebruiken, vinden de bedenkers van Boerschappen. Samen met Home Made Chefs bedachten zijn de vegan prep box.
Aardappel-preisoep met vegan room
Met nog enkele frissere avonden in het vooruitzicht, kan deze aardappel-preisoep nog net. Zo’n stevige soep doet het ook goed als maaltijdsoep.
Energierepen met dadels en geroosterde hazelnoten
In een Syrische winkel tikte ik een pak dadelpasta op de kop. Lekker voor zoete creaties zoals vegan energierepen, dacht ik. En praktisch ook, want ik hoef geen dadels meer fijn te malen in de blender.
Vegan broccolirijst buddha bowl met rode kool
Vaak zie ik in de supermarkt bakjes broccolirijst liggen. Best prijzig vergeleken met de stronkjes broccoli die iets verderop op de groente afdeling liggen. Dus heb ik zelf wat broccoli tot rijst vermalen. Het blijkt een heerlijke basis voor een veganistische buddha bowl.
Vegan linzensalade met ingelegde citroen
Een linzensalade is lekker vullend en ideaal als lunch voor. Maar linzen kunnen soms wat melig zijn. Door de toevoeging van ingelegde citroenen en verse munt krijgt de salade een frisse toon.
Vegan kikkererwtenmeel-quiche met broccoli en tomaat
De een noemt het een quiche, de ander een frittata. Hoe je het ook noemt, deze 100% plantaardige kikkererwtenmeel-quiche met broccoli en tomaat is een heerlijk lunchgerecht of voorgerecht. Of zelfs een diner als je het serveert met een salade.
Koffie-kokos-cacao smoothie, vegan
Een koffie-kokos-cacao smoothie is een guilty pleasure. Niet voor iedere ochtend, maar zo nu en dan is zo’n zoet begin van de dag wel erg lekker.
Boskalis Beach Cleanup Tour: maak de stranden schoon
Afgelopen jaar liep ik een etappe mee van de Boskalis Beach Cleanup Tour, de leukste manier om de stranden van Nederland wat schoner te maken. Ook dit jaar kun je weer meehelpen plastic en ander afval van onze kust te verwijderen. Opruimen was zelden zo gezellig en nuttig tegelijk.
Gefermenteerde tofu: het is bijna vegan feta
Het begint bijna op een hobby te lijken: fermenteren. Na de heerlijke bloemkool en rodekool heb ik me nu op tofu gestort. Ik kocht al geregeld gefermenteerde tofu van Taifun maar dat is best een dure hobby. Zelf maken is een stuk goedkoper. En bovendien kun je er nog extra smaakjes aan toevoegen ook. Ik vind gefermenteerde tofu heerlijk als alternatief voor het traditionele kaasblokje. Maar de kimchi tofu doet het ook erg goed in salades en buddha bowls.
Romige mangomousse, vegan en fruitig
Hier een recept voor een snel te maken, verrukkelijk romig dessert. Natuurlijk is deze mangomousse vegan, dankzij de plantaardige ‘slagroom’. Een zomers afsluiting voor een diner. Of als lekker tussendoortje als je trek hebt in een fruitige snack.
Bananenbrood, de 100% plantaardige verleiding
Nog wat overrijpe bananen op de fruitschaal liggen? In het kader van no waste verdwijnen die natuurlijk niet in de vuilnisbak maar in dit zalige, veganistische bananenbrood.
Edamame falafel met salade of in een wrap
Edamame klinkt zo lekker chique Japans, maar goed beschouwd is het niet meer dan een jonge sojaboon. Maar wel een heel lekkere. En fijn als basis voor gezonde edamame falafel.
Munt-mango cheesecake, vegan en no bake
Voor het eerst maakte ik een vegan cheesecake met cashewnotencrème. Die notencrème had ik eerder al voor een chocoladetaart gebruikt, en dat beviel goed. Als smaakmakers koos ik voor ingrediënten als munt, mango en oranjebloesemwater. Et voilà, zo ontstond dit recept voor een 100% plantaardige, no bake munt-mango cheesecake.
Geroosterde paprika-pastasaus met venkel
Geroosterde gele paprika’s vormen een prachtige basis voor een pastasaus. Lekker op smaak gebracht met wat venkelzaad en verse tijm. Serveer er stukken geroosterde venkel bij.
Nationaal Park Lauwersmeer en de Waddenkust
Nationaal Park Lauwersmeer is één van de stops tijdens mijn rondreis langs de Waddenkust. Dat tripje begon in Groningen en gaat verder in Friesland.
Vegan chocolademousse met rode koraal-tuile
Mijn zus maakte onlangs een waanzinnig lekkere vegan chocolademousse. Op zich al een traktatie voor chocoladeliefhebbers zoals ik. Maar met de decoratie van koraal-tuile werd het helemaal een feestje.
Little Italy in Amsterdam, lekkerbekkend leren koken
Onlangs was ik te gast bij het Little Italy event dat het magazine ‘De Smaak van Italië’ jaarlijks organiseert in Amsterdam. Lekker sfeertje. Ik volgde er een olijfolie-workshop en, tatarataaa, leerde zelf pasta maken.