Buiten eten vraagt om makkelijk. Fingerfood is altijd goed. Geen geklungel met bestek en een bord op schoot, maar makkelijke hapjes die je zelfs staand goed kunt eten. Deze witte koolsalade in een blad van Oost-Indische kers voldoet aan alle eisen.

 

Witte kool-salade op een blad van Oost-Indische kers

Na een dag marineren is de witte kool heerlijk zacht

Een frisse salade doet het altijd goed op zomerse dagen. Als hele maaltijd of als bijgerecht, bijvoorbeeld bij alles wat van de barbecue komt. Deze witte koolsalade maak je een dag van tevoren zodat de witte kool wat zachter wordt en alle smaken van de dressing goed opneemt.

Dankzij zout en zuur wordt de witte kool licht gefermenteerd. Niet zo lang dat het zure kool wordt, maar een dag, net genoeg om de kool wat zachter te maken. Nog een voordeel voor wie ook moeite heeft met rauwe uien. Dankzij het marineren in zout en zuur verliest de ui in dit gerecht scherpte en krijg je geen last van je maag.

 

Eetbare bloemen en bladeren

Deze witte koolsalade is lekker als gerecht op zich, maar doet het ook goed in een buddha bowl of tussen een broodje met een vegan hamburger. Ik serveer de salade in grote bladeren van de Oost-Indische kers. Die smaken een beetje naar radijs en dat is precies de smaak die deze salade extra lekker maakt. Enkele kappertjes zorgen voor een zure bite. En voor het mooie en lekkere komt er op elke salade nog de eetbare bloem van de Oost-Indische kers.

De Oost-Indische kers is een eetbare plant, zowel bladeren als de bloemen kun je eten

Zowel bladeren als de bloemen van de Oost-Indische kers kun je eten

 

Ingrediënten voor witte koolsalade

Voldoende voor 12 porties

 • ½ witte kool, ong. 500 gr
 • 1 kleine ui
 • 50 ml olijfolie
 • 75 ml witte wijnazijn
 • 1 el suiker
 • 1 tl zout
 • 1 el grove mosterd
 • 1 tl komijnzaad
 • enkele kappertjes
 • bladeren en bloemen van de Oost-Indische kers. Heb je geen Oost-Indische kers in de tuin of op het balkon staan, dan kun je als alternatief een slablad nemen. En nog wat schijfjes radijs over de kool verdelen.
 • Ook nodig: houten wegwerpschaaltjes/snackbootjes
Witte kool-salade op een blad van Oost-Indische kers

Witte kool-salade op een blad van Oost-Indische kers

 

Bereiden van witte koolsalade

Stap 1

Maak de kool schoon (wassen en de kern verwijderen) en schaaf de kool in dunne plakken. Ik gebruik een vlijmscherpe mandoline, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken of met een scherp mes de kool flinterdun snijden. Doe de kool in een grote schaal.

Stap 2

Schaaf de ui ook in heel dunne schijfjes op de mandoline. Meng de uien door de kool.

Stap 3

Maak de dressing door azijn, olie, mosterd, komijnzaad en zout in een pannetje aan de kook te brengen. Schenk de warme dressing over het kool-uienmengsel. Roer goed door.

Stap 4

Sluit de schaal af met een deksel of bord en zet op een koele plaats (niet in de koelkast) weg. Roer nog een paar keer om. Na een dag is de kool klaar. Heb je over, dan kun je het restant enkele dagen in de koelkast bewaren.

Stap 5

Leg in elk van de snackbootjes een groot blad van de Oost-Indische kers. Leg daarop een goed volle eetlepel van de koolsalade. Verdeel er enkele kappertjes over en maak af met een bloem van de Oost-Indische kers. Je kunt het gerecht serveren met een vorkje, maar je kunt het blad ook oprollen en de salade met je handen eten.

De bloemen van de Oost-Indische kers zijn ook eetbaar. Witte kool-salade op een blad van Oost-Indische kers

De bloemen van de Oost-Indische kers zijn ook eetbaar

 

MEER SALADES

Ook lekker, zelfs in de winter, is deze salade met rode kool als hoofdingredient.

Lekker op koude dagen, deze rode wintersalade, rode kool, rode biet, bulgur

Lekker op koude dagen, deze rode wintersalade

Of kies voor de frisse anijssmaak van venkel in deze snel te maken salade met zeewier.

Klaar in 10 minuten, de gezonde zeesla-venkelsalade

Klaar in 10 minuten, de gezonde zeesla-venkelsalade