
Fingerfood: witte koolsalade met Oost-Indische kers
Buiten eten vraagt om makkelijk. Fingerfood is altijd goed. Geen geklungel met bestek en een bord op schoot, maar makkelijke hapjes die je zelfs staand goed kunt eten. Deze witte koolsalade in een blad van Oost-Indische kers voldoet aan alle eisen.
Welkom bij Best wel Bewust
Dit is de blog van Kim, best wel bewust bezig maar het kan altijd beter. Sinds mijn dertiende ben ik vegetariër, ik rijd geen auto en breng afval gescheiden weg. Maar daarnaast heb ik de afgelopen 17 jaar als reisjournalist/-fotograaf ook de hele wereld overgevlogen. Oeps, daar gaan mijn groene karmapunten. Dus ga ik op zoek naar ‘groenere’ oplossingen. Tegenwoordig eet ik thuis meestal vegan, ik reis minder en probeer zoveel mogelijk per trein en/of bus naar mijn bestemming te gaan. En ik ga op zoek naar andere, gepassioneerde mensen die bewuster leven. Er zijn eyeopeners en soms ga ik nog hopeloos de fout in. Mijn reis naar een duurzamer leven deel ik hier op bestwelbewust.nl.
Recept: vegan champignonburger met bbq-smaak
In het kader van no-waste probeer ik alle restjes in mijn koelkast altijd op te maken. Zo ontstond mijn bbq-champignonburger. Heerlijk en helemaal vegan.
Eetbare wilde planten: op expeditie in Amsterdam
Nog niet zolang geleden kreeg ik twee boeken over wildplukken toegestuurd. Het leek me fantastisch om zelf eens te gaan foerageren in de stadswildernis, maar ook wel een beetje eng. Wat fijn dat ik mee kon met een wildplukexpeditie van Anke Wijnja.
Stedentrip Rotterdam, de duurzame hotspots
Een stedentrip Rotterdam en duurzaam passen perfect bij elkaar. In een paar uur tijd bezocht ik enkele heel leuke eco-hotspot-adressen. En ik ga zeker terug voor meer.
Bloemkoolsoep met Indiaas-Franse vadouvan-kruiden
Een oer-Hollandse groente als bloemkool is de perfecte basis voor een oriëntaalse soep. Dankzij de kant-en-klare kruidenmix vadouvan hoef je niet een kast vol kruiden in huis te hebben en is deze Indiaas-Franse bloemkool soep snel gemaakt.
Namen (België): top 7 vintage-adressen
Namen of Namur is een perfecte bestemming voor een duurzaam weekendje-weg. Het ligt dichtbij Nederland en je vindt er volop tweedehands- en vintagewinkels. Lekker duurzaam en heel erg leuk, dat hergebruiken en zoeken naar unieke spullen. 7 Tips voor een duurzame stedentrip.
Recept: zilte zeesla-wakame-avocadospread
Het bakje zeesla dat ik kocht raakt maar niet leeg. Met 100 gram kun je blijkbaar veel doen. Gelukkig kun je het ook maanden bewaren omdat het in zout gepekeld is. Omdat ik ook een rijpe avocado en wakame in huis had, besloot ik een zilte spread te maken.
Maaltijdsoep: vegan koolrabi-tomatensoep met dille
Als ik alleen voor mezelf kook, ga ik niet urenlang in de keuken staan. Dus kom ik zeker ’s winters vaak uit op een vegan maaltijdsoep, zoals deze tomatensoep met koolrabi en dille. Snel klaar en lekker verwarmend.
Maisbroodje met vegan pulled jackfruit
Pulled pork, ik heb geen idee hoe dat smaakt. Toen ik zo’n 40 jaar geleden vegetariër werd, wist ik niet eens van het bestaan van pulled pork. En omdat ik nooit naar vlees verlang, zoek ik ook niet naar vervangers die op vlees lijken. Maar wat ik wel lekker vind, is het rokerige smaakje van BBQ. Vandaar dat ik toch ben gaan experimenteren met jackfruit.
Poké bowl met aardpeer, enoki, Nieuw-Zeelandse spinazie en méér!
In toko’s en op biologische markten zie ik vaak ingrediënten die ik niet ken. Altijd leuk om te proberen. Ik combineer enkele van mijn recente vondsten in dit recept voor een vegan poké bowl.
Trentino, de duurzame hotspot van Italië
Er zijn lieflijk glooiende groene Alpen maar ook venijnig scherpe grijze Dolomieten, Trentino biedt alles wat een liefhebber van bergen wenst. Dankzij enkele skiliften die ook zomers open zijn, kan iedereen naar het dak van Italië.
Scrambled tofu met kala namak zout
Sinds ik vegan eet, zijn er enkele dingen die ik mis. Ei bijvoorbeeld. Hoe blij was ik met de ontdekking van kala namak, het zout dat zorgt dat gerechten naar ei smaken.
Zeekraal-avocado-limoen pasta, de ziltige verleiding
Te druk om te koken, het komt (geregeld) voor. Dan heb je behoefte aan gerechten zonder enorme ingrediëntenlijst die snel op tafel staan. Maar wel gezond zijn. Deze zeekraal-avocado-limoen pasta is heerlijk fris en licht maar bomvol smaak.
Handige gidsen: wildplukken, zo doe je dat
Een dag de natuur in, urenlang rondslenteren in bossen, duinen, natuurgebieden en dan ’s avonds een maaltijd maken met zelf geplukte ingrediënten. Klinkt goed toch? Hier twee boeken die je op weg helpen in wildplukland. Plus enkele do’s en don’ts.
Recept: groene spinazie-banaan smoothie
Lekkere vitaminen, dat is waar ik ’s morgens behoefte aan heb. Niet te zoet, makkelijk te maken en toch gezond. Een smoothie dus.
Boutique hotel La Palowna in Den Haag
Het Zeeheldenkwartier is mijn favoriete wijk in Den Haag. Funky en creatief, er staan prachtige panden, het is niet té chique en zeker niet shabby. Precies goed dus. Daar checkte ik in in boutique hotel La Palowna.
Stedentrip Mechelen, 15 bezienswaardigheden en hotspots
Onbekend(er) maar zeer bemind. Dit is Mechelen! Maak kennis met trendy restaurants, funky winkels en bijzondere bezienswaardigheden. Nog een pluspunt: Mechelen is een goede bestemming voor een bewuste stedentrip want snel per trein bereikbaar (vanaf Utrecht in ongeveer 2 uur en een kwartier).
Recept: rode bieten-tofu spread
De kleur van rode bieten, dat intense dieprode, ik ben er verliefd op. Als ik ze eet, voel ik me gezonder worden. Daarom dit supersnel-klaar recept voor een vrolijk stemmende bieten-tofuspread.
Recept met zeewier: zeesla-venkelsalade
Soms heb je zin in zee, maar geen tijd om naar het strand te gaan. Dan is een zeesla-venkelsalade de oplossing. Deze zeewier-groente ziet er niet alleen fantastisch uit maar is ook heel smaakvol en gezond. Wat een combi!