In de Duitse Bocht liggen tientallen Duitse Waddeneilanden, bewoond en onbewoond. Dus als je alle Nederlandse Waddeneilanden gezien hebt, is het tijd om naar de buren te gaan.

Even in je eigen wereldje in een Starndkorbe op Sylt. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Sylt

Even in je eigen wereldje in een Starndkorbe op Sylt

 

Sylt, het chique eiland

Sylt is de meest noordelijke van de Duitse Waddeneilanden. Het eiland schurkt genoeglijk tegen Denemarken aan. Sylt is eigenlijk niet meer dan een lange, smalle strook land met 40 kilometer strand. Het eiland wordt jaarlijks met tonnen zand aangevuld omdat de Waddenzee er vooral neemt en weinig geeft. En met een eiland dat op sommige punten slechts 500 meter breed is, kun je niet al teveel missen.

Fietsen naar de vuurtoren op Sylt (Duitsland) Rondreis Duitse Wadden, waddeneiland, Duitsland, waddenzee, Sylt

Fietsen naar de vuurtoren op Sylt (Duitsland)

 

Duitse Waddeneilanden en Strandkorbe

Eén blik op dat strand bij het dorp Kampen en je begrijpt waarom Sylt zo populair is. Het zachtgele zand staat vol met witte Strandkorbe met blauw/witte kussens. Deze tweepersoons strandstoelen bieden bescherming tegen zon, wind en eventueel de spiedende ogen van andere gasten.

Genieten van de zon op Waddeneiland Sylt. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Sylt

Genieten van de zon op Waddeneiland Sylt

 

Couture op het strand

Iets eten of drinken met uitzicht op zee is natuurlijk geen probleem. Restaurant Kaamps7 (het vroegere Grand Plage) bij Kampen ligt in de duinen en deze sunset locatie is zó populair dat reserveren voor een diner is aan te raden. Verder naar het zuiden ligt Sansibar, de meest hippe strandtent van het eiland en beroemd in heel Duitsland. De rich & famous komen er onder meer voor de grote collectie wijnen. Sansibar ligt afgelegen in een duinpan beschut tegen de wind, vlak aan het strand. Het terras, de picknickbanken in het duin en de trap voor de standtent zijn altijd afgeladen vol met trendy gasten in een opvallend couture-outfitje.

Lunchen aan het strand in Sylt. Grand Plage heeft inmiddels een nieuwe eigenaar. Rondreis Duitse Wadden, waddeneiland, Duitsland, waddenzee, Sylt

Lunchen aan het strand in Sylt. Grand Plage heeft inmiddels een nieuwe eigenaar

Lunchen bij restaurant Sansibar op Sylt, Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Sylt

Lunchen bij restaurant Sansibar op Sylt

 

Sylt: Keitum en Kampen

Dorpen vol met oude huizen met rieten daken maken ook dat Sylt zo’n aantrekkelijk eiland is. Vooral Keitum is de perfectie zelve met witte, sprookjesachtige huizen met rieten dakdekking. Daar woonden vroeger de kapiteins, nu zijn er restaurantjes, winkeltjes en theetuinen. Allemaal mooi, verzorgd en uitnodigend.

In het mondaine Kampen hebben Bulgari, Hermes, Joop!, Vuitton en andere dure merken in de oude pandjes een aantrekkelijk onderkomen gevonden. Chic en charmant. En dan is er natuurlijk de natuur.

Je kijkt je ogen uit al fietsend over waddeneiland Sylt. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Sylt

Je kijkt je ogen uit al fietsend over waddeneiland Sylt

Op Sylt staan vele prachtige rietgedekte huizen. Rondreis Duitse Wadden, waddeneiland, Duitsland, waddenzee, Sylt

Op Sylt staan vele prachtige, rietgedekte huizen

Sprookjesachtig Sylt, het meest chique Duitse Waddeneiland. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Sylt

Sprookjesachtig Sylt, het meest chique Duitse Waddeneiland

 

Natuurgebieden op Sylt

“Fiets zeker even naar het natuurgebied de Ellenbogen, het meest noordelijke stukje van Sylt én van Duitsland”, raadt de eigenaresse van het hotel waar ik logeer aan als ik haar ’s morgens bij het ontbijt om tips vraag. De fietstocht er naartoe door duinen met paarse, bloeiende heide en langs loslopende schapen is verrukkelijk rustgevend. Rond de Ellenbogen staat de wind standaard op standje storm. Hier trotseren natuurliefhebbers de elementen. Zorgvuldig geföhnd haar van chique wandelaars verandert in een minuut in een ongecontroleerde warboel. Ook dit is Sylt.

Schapen hebben hier volop de ruimte op Sylt. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Sylt

Schapen hebben volop de ruimte op het eiland Sylt

Hoe sterk is de eenzame fietser... op Sylt. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Sylt

Hoe sterk is de eenzame fietser… op Sylt

Uitwaaien op het uiterste noordpuntje van Sylt. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Sylt

Uitwaaien op het uiterste noordpuntje van Sylt

Op Sylt vind je bijna altijd wel een rustig stukje strand. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Sylt

Op Sylt vind je bijna altijd wel een rustig stukje strand

 

Föhr, het familie-waddeneiland

Hoe anders is de sfeer op het gemoedelijke Föhr. De eerste toeristen kwamen in 1819, 61 mensen om precies te zijn. Nu nemen jaarlijks 150.000 vakantiegangers de veerboot naar het eiland, vrijwel allemaal Duitsers. Sylt en Föhr, een groter verschil tussen buureilanden is nauwelijks denkbaar. Al op het vasteland kun je zien wie naar welk eiland gaat, meent Klaus Boje, een bewoner van Föhr: “Normale mensen gaan naar Föhr, die anderen naar Sylt”, lacht hij. Die ‘anderen’ blijken welgestelde Duitsers te zijn. Als de jetset naar Sylt gaat, volstaat ze met de mededeling dat ze naar Het Eiland gaat, de overige 34 Duitse Waddeneilanden voor het gemak vergetend.

Een oude strandkar op het Waddeneiland Fohr. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Fohr,

Een oude strandkar op het Waddeneiland Fohr

 

Hallig, de ondergelopen eilandjes

“Föhr is populair bij families omdat het veilig is voor kinderen, meent Klaus: “Het ligt in de beschutting van andere eilanden en daardoor is er geen gevaarlijke branding.” Klaus doceert verder over de hallig, brokjes land uitgestrooid in zee. Sommigen zijn bewoond. Deze eilandjes zonder dijken hebben een groot nadeel: enkele keren per jaar lopen ze onder water. Vandaar dat de huizen allemaal op heuveltjes gebouwd zijn. Voor de kinderen betekent dat dat ze soms 30 tot 35 dagen per jaar niet naar school kunnen.

Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Fohr,

Een nieuwe dag op Fohr, een van de Duitse Waddeneilanden

 

Grafstenen met een verhaal

Klaus neemt bezoekers vaak mee naar de begraafplaatsen zoals die van de St. Laurentii kerk omdat daar de historie zo van de stenen af te lezen is. Zo is er de grafsteen met daarop tulpen en rozen. De tulpen hangen; de mannen uit de familie zijn allemaal overleden. De rozen staan alle nog fier overeind: de moeder (grote roos) en de drie dochters leven nog. Er is ook de steen van Matthias Petersen, een walvisvaarder die tijdens zijn leven maar liefst 373 walvissen ving. Vandaar zijn bijnaam Lucky Matthew. Jarenlang verdienden de mannen van Föhr hun geld met walvisvangst. Toen dat minder werd en de inkomsten daalden, vertrokken velen van het eiland, op zoek naar een beter leven elders. “New York is de grootste stad van Föhr”, grijnst Klaus. “Alleen daar al wonen naar schatting tussen de 7000 en 10.000 nazaten van bewoners van Föhr. Ook in San Francisco woont een royale hand vol.”

Een van de rijkversierde kerken van Fohr. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Fohr,

Een van de rijkversierde kerken van Fohr

 

Hollandse dijken op Föhr

Vanaf de dijk bij Dunsum is het eiland Amrum te zien. Als zee en wind meewerken, loop je zomaar over het wad naar dit buureiland. Zo niet, dan is een strandwandeling van 15 kilometer van Dunsum naar Wyk een goed alternatief. Of pak de fiets. Diverse routes leiden langs de dorpjes. Favoriet is het dorpje Nieblum. Daar zijn lanen met lindebomen met daartussen de oude Friese huizen van kapiteins en andere rijke lieden. Ik stop even bij het museumpje in Oevenum. De energieke bejaarde Heie leidt me in rap tempo, ononderbroken pratend, rond in zijn museum over het dagelijks leven op Föhr door de eeuwen heen. “Ah, je komt uit Nederland’, bemerkt hij. Waarna hij uitweidt over de Hollandse inbreng door de jaren heen. Nederlanders kwamen hier eeuwen geleden al. Zij bouwden eind 15de eeuw veel van de dijken die het eiland nog altijd tegen de zee beschermen.

Terug in de tijd op het Duitse Waddeneiland Fohr. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Fohr,

Terug in de tijd op het Duitse Waddeneiland Fohr

 

Kuren op waddeneiland Borkum

Het zou een Nederlands Waddeneiland kunnen zijn zo dichtbij ligt Borkum, op slechts vijftig minuten met de ferry vanuit Eemshaven. Anderhalve eeuw geleden kwamen de rijken al naar Borkum, flanerend over de strandpromenade in chique jurken en strakke zomerpakken. In speciale strandkarren gingen ze de zee in voor een dompeling in het gezonde zilte water.

Moderne Strandkorben op het Duitse eiland Borkum. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Borkum,

Moderne Strandkorben op het Duitse eiland Borkum

 

Wadlopen op Borkum

Geen jurk te zien, wel stoere rubber laarzen tijdens de wadwandeling. Terwijl ik al glibberend in de modder mijn evenwicht probeer te bewaren, legt gids Heinrich uit dat er 2700 soorten planten zijn en 300 tot 600 soorten algen. En dat schelpen zich net onder het zand schuil houden voor hongerige vogels en pas bij hoogwater weer tevoorschijn komen. Opmerkelijk is het verhaal over de schelp die via een lange slurf in het zuurstofloze zwarte zand kan blijven ademen. Uitbundig gelach en besmuikt gegrinnik klinkt bij de demonstratie van het slurfje. In het rappe Duits gaat voor mij als Nederlander zo nu en dan een grap verloren, desondanks is het wadlopen zeer vermakelijk.

Wandelen door de glibberige modder op de wadden van Borkum. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Borkum,

Wadlopen over de glibberige modder op het wad van Borkum

Onder en in die modderlaag blijkt nog best veel te leven. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Borkum,

Onder en in die modderlaag blijkt nog best veel te leven

Wadwandelen op Borkum, er mag gelachen worden. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Borkum,

Wadwandelen op Borkum, er mag gelachen worden

 

Zeehondjes in de branding

Nog meer dieren blijken bij eb vlak aan het strand te zien. Tientallen zeehondjes zonnen op de drooggevallen zandbank. Via een wandeling over het strand kun je bij laagwater zomaar op enkele meters afstand komen. De natuur is mooi meegenomen, maar velen komen naar Borkum om te kuren. Vroeger werden de sanatoria druk bezocht. Dat kan nog altijd maar er zijn modernere (en luxere) alternatieven voor mensen zonder kwaaltjes.

Zeehonden spotten op waddeneiland Borkum, rondreis Duiste Wadden, eolanden waddeneilanden

Zeehonden spotten op waddeneiland Borkum

 

Wellness met waddenmodder

Wellnesscentrum Gezeitenland biedt ontspannende behandelingen en er is een zwembad met een speciale attractie: een golfstroom die zo sterk is dat je er zelfs op kunt surfen. Ik kies voor de meest populaire wellnessbehandeling: de Schlickpackung met dezelfde stinkende smurrie die ik tijdens een wadwandeling op de zeebodem zag liggen. Volkomen ontspannen en ondanks een ferme douchebeurt nog altijd ruikend naar modder plof ik enkele uren later neer op de terrasjes op de boulevard met de prachtige bouwwerken in Victoriaanse stijl. Zo dicht bij huis en toch zo anders dan onze eigen Waddeneilanden.

De mooie flaneerboulevard van Borkum. Rondreis Duitse Wadden, waddeneilanden, Duitsland, waddenzee, Borkum,

De mooie flaneerboulevard van Borkum

Hoe kom je op de Duitse Waddeneilanden?

Je kunt met de trein naar Sylt. De snelste optie brengt je er in 9 vanaf Utrecht of Amsterdam. Naar Föhr en Borkum gaan (auto)ferries. Ben je eenmaal op Sylt dan kun je met de trein terug naar het vasteland en per bus of zelfs per fiets naar Borkum.

 

MEER DUURZAME VAKANTIES

Liever naar Frankrijk? Ga dan eens fietsen in de Bougogne.

Fietsen langs de La Voie des Vignes in de Bourgogne , Fietsen in de Bourgonge, Frankrijk

La Voie des Vignes in de Bourgogne

Of trek de bergen in, de Dolomieten in het noorden van Italië zijn zo fabelachtig mooi en afwisselend.

De Dolomieten in Italie

De Dolomieten in Italie