Begin juni staat de regio Brda in Slovenië in het teken van het kersenfestival. Ik maakte tijdens het Cherry festival een wandeling door de kersenboomgaarden, at kilo’s kersen én proefde heerlijke wijnen.

Zelf kersen plukken tijdens het wandelen in Brda, Slovenie

Zelf kersen plukken tijdens het wandelen in Brda, Slovenie

Er zijn grenzen. Als begin juni de temperatuur al boven de 30 graden komt, dan is 16 kilometer wandelen in de heuvelachtige Brda regio in Slovenië een behoorlijke uitdaging. Vroeg beginnen is dus het devies, en dat doen vele Slovenen die aan de start verschijnen in Dobrovo. Ze zijn gekleed op een dag op het platteland zou je in Nederland zeggen maar ‘in the countryside’ is een betere omschrijving voor het beslist niet vlakke land van dit deel van Slovenië. Stevige wandelschoenen hebben ze aan, iets voor op het hoofd, korte broek en wandelstokken. De sfeer is goed. Dobrodojce, klinkt het continu, ‘hallo’, iedereen groet elkaar. Bekenden en vreemden.

De kersenwandeling gaat door dalen en over heuvels. Slovenie, kersenfestival in de Brda regio

De kersenwandeling gaat door dalen en over heuvels

 

Het Toscane van Slovenië

Het landschap is prachtig in deze regio in het westen van Slovenië. Als je het met iets zou moeten vergelijken, dan komt Toscane het meest in de buurt: glooiende heuvels met wijngaarden, her en der een olijfboom, cipressen en natuurlijk kersenbomen. Altijd al een belangrijk gewas voor de bewoners van deze streek want na een lange winter waren de kersen als eerste rijp en dus kon er weer geld verdiend worden.

Wijngaarden in Slovenië. Slovenie, kersenfestival in de Brda regio

Wijngaarden in Slovenië

De kersenroute, een wandeling tijdens het kersenfestival in Slovenië. Slovenie, kersenfestival in de Brda regio

De kersenroute, een wandeling tijdens het kersenfestival in Slovenië

 

Kersenfestival: vijftig soorten rood

Er zijn in de regio ongeveer vijftig verschillende soorten kersen, leer ik, variërend van bijna zwart tot helder oranjerood. Langs de weg staan zo nu en dan tafeltjes met daarop bakken vers geplukt fruit. Voor een paar euro heb je een kilo. Maar de meeste wandelaars plukken langs de route hier en daar zelf een handje fruit van de bomen. Wat zullen de eigenaren daarvan vinden? Wellicht calculeren ze dat gewoon in zodra ze weten dat de route dat jaar door hun boomgaarden gaat.

Bakken vol net geplukte kersen tijdens het kersenfestival in Slovenië. Slovenie, kersenfestival in de Brda regio

Bakken vol net geplukte kersen tijdens het kersenfestival in Slovenië

Kersen zijn er in vele kleuren en smaken. Slovenie, kersenfestival in de Brda regio

Kersen zijn er in vele kleuren en smaken

 

Wandelen door de boomgaarden

Slechts een deel van de wandelroute gaat namelijk over de weg maar het grootste deel loopt dwars door wijn- en boomgaarden. Steeds weer duiken we de dalen in om daarna te stijgen naar een van de 45 dorpjes op de heuvels van Brda. Op enkele punten zijn stopmomenten ingelast waar je je flesje kunt vullen met fris water. Maar soms ook is er limonade, allemaal gratis. Het gekke is, na enkele dagen in Slovenië ben ik al zo gewend aan het gastvrije karakter van de inwoners dat het me niet eens meer verbaast dat het niets kost.

Kersen plukken tijdens het wandelen door de boomgaarden. Slovenie, kersenfestival in de Brda regio

Kersen plukken tijdens het wandelen door de boomgaarden

 

Kersenfestival en Smartno

We passeren Šmartno dat prachtig op de top van een heuvel ligt. Het middeleeuwse dorp Šmartno was in de 16de eeuw een verdedigingsbolwerk, niet bedoeld om te wonen. Pas later werden binnen de dikke muren huizen gebouwd. De architectuur is bijzonder. De afvoer van de openhaard zit aan de buitenkant van de muur en eindigt in een hoge schoorsteen. Hoe hoger die was, hoe rijker de bewoner. Verder hebben de huizen houten balkons en overhangende daken die aan de onderkant betegeld zijn.

Een van de mooiste stadjes van de regio is Smartno. Slovenie, de Brda regio

Een van de mooiste stadjes van de regio is Smartno

 

Shoppen in Smartno

Het dorp wordt volop gerestaureerd en inmiddels wonen er 42 mensen. Een museum en galerie geven een kijkje in het leven in Šmartno, vroeger en nu. En loop zeker even binnen bij Nona Luísá, een schattig winkeltje waar eigenaresse zelfgemaakte crèmes en zeep verkoopt, met enkel natuurlijke ingrediënten. Šmartno ligt in de regio Goriska Brda, bekend vanwege de uitstekende wijnen en die zijn weer te proeven in de wijnkelder in het kasteel van de stad Dobrovo.

In Smartno vind je schattige winkels met eigengemaakte producten. Slovenie, de Brda regio

In Smartno vind je schattige winkels met eigengemaakte producten

Olijfolie proeven in Smartno, Slovenië . Slovenie, de Brda regio

Olijfolie proeven in Smartno, Slovenië

 

Sloveense wijnen proeven

Tegelijkertijd met het kersenfestival is ook het weekend van de open dagen van de wijnkelders. Daaraan doen ongeveer 25 wijnproducenten mee. Het idee is dat je voor een vast bedrag een wijnglas en een tasje (waar het wijnglas in past) koopt. Vervolgens kun je langs alle deelnemende wijnmakers gaan en hun wijnen proeven. Leuk om de verschillen te zien tussen de relatief grote wijnhuizen als Čarga waar op de binnenplaats een bandje speelt en mensen dansen en de kleine wijnboeren.

Tijdens het kersenfestival kun je ook wijnen proeven bij wijnboerenSlovenie, kersenfestival in de Brda regio

Tijdens het festival kun je ook wijnen proeven bij wijnboeren

Ook wijnhuizen openen hun deuren tijdens het kersenfestival. Slovenie, kersenfestival in de Brda regio

Ook wijnhuizen openen hun deuren tijdens het festival

 

Zelf wijn tappen

Behalve wijn is er ook kaas is zoals de Tolminc, een kaas die op Parmezaan lijkt maar net iets zachter van smaak is. En natuurlijk de prosciutto, Slovenen zijn vleeseters. De wijn die je bij wijnhuis Čarga echt moet proeven is de rode Dona Regina bubbelwijn, was me al verteld. En inderdaad, het is een heerlijke, bijzondere wijn. Mijn volgende stop is een heel kleine wijnboer waar in een kleine kelder stalen vaten staan. Ik mag zelf mijn glas vullen! De Pinot steelt mijn hart, heerlijk zacht met een beetje vanille, daarvan neem ik een fles mee, om thuis nog eenmaal herinneringen op te halen aan deze prachtige regio.

Wandelen langs wijngaarden in de Brda-regio, Slovenië . Slovenie, kersenfestival in de Brda regio

Wandelen langs wijngaarden in de Brda-regio, Slovenië

 

Kersenfestival in Slovenië

Begin juni wordt de Kersenwandeling georganiseerd maar het hele jaar door zijn er gemarkeerde routes die dwars door de regio Brda gaan. Dus je kunt hier ook fantastisch wandelen in het voorjaar als de kersenbomen bloeien, of tijdens de oogsttijd van de druiven later in het jaar.

Tijdens het kersenfestival wordt er natuurlijk ook gegeten en gedronken. Slovenie, kersenfestival in de Brda regio

Tijdens het kersenfestival wordt er natuurlijk ook gegeten en gedronken

 

MEER WANDELEN

Hou je van wandelen, dan zijn de Italiaanse Dolomieten ook een prachtige bestemming. Voor relaxte wandelingen met behulp van liften of het uitdagender werk waarbij je zelf naar de top wandelt.

Een rondje in Val Venegia kost ongeveer vierenhalf uur, duurzaam reizen, rondreis Trentino, Italie, duurzame, groen, groene

Een rondje in Val Venegia, Italië