Gefermenteerde groente schijnt reuze gezond te zijn. Vandaar opkomst van de Koreaanse kimchi. Kimchi blijkt heel eenvoudig zelf te maken, bijvoorbeeld van bloemkool.

personen

10

bereiden in

10 à 15 min

maaltijd

bijgerecht

Wat is kimchi?

Kimchi is een bijgerecht dat in Korea veel gegeten wordt. Eigenlijk is het gefermenteerde groente, zoiets als zuurkool. Maar in Korea worden er vaak nog allerlei ingrediënten aan toegevoegd waardoor kimchi niet alleen zuur maar vaak ook behoorlijk pittig is.

Voor dit recept moest ik een drempeltje over. Ooit reisde ik een dag of tien door Zuid-Korea waar werkelijk van ontbijt tot diner kimchi bij de maaltijden geserveerd werd. Altijd leuk, eten wat de locals eten. Maar die kimchi was wat mij betreft geen succes. Te zuur, te pittig vaak ook. Toch wilde ik proberen het zelf eens te maken. Het voordeel daarvan is dat je zelf kunt bepalen hoe lang je de groente laat fermenteren en daarmee hoe zuur het uiteindelijk wordt.

Met fermenteren is het heel belangrijk dat je hygiënisch werkt. De fermentatie gebeurt namelijk buiten de koelkast dus eventuele bacteriën kunnen heerlijk hun gang gaan. Zorg dus dat de weckpot goed bacterievrij is door hem een tijdje in kokendheet water te zetten.

Dit heb je nodig voor 1 pot bloemkool kimchi

Ingrediënten bloemkool kimchi

  • 400 gr bloemkool
  • 2 teentjes knoflook, in schijfjes
  • ½ tl chilivlokken
  • 15 gr zeezout
  • ½ l water
  • plus een weckpot (inhoud 750 ml)

Recept: bloemkool kimchi

 

Stap 1

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. De stronk kun je ook gebruiken, snijd die in dunne plakjes. Vul de weckpot met bloemkool. Voeg halverwege de chili en knoflook toe.

Stap 2

Los het zout op in het koude water en schenk in de weckpot tot alle bloemkool onder staat.

Stap 3

Leg een passend schoteltje op de bloemkool. Zo weet je zeker dat alle groente onder water blijft staan. Geen passend schoteltje bij de hand? Vul een boterhamzakje met een beetje water. Knoop het zakje goed dicht en leg het bovenop de bloemkool. Sluit de pot af zonder de rubberrand zodat het gevormde gas kan ontsnappen. Zet er een schaal onder want soms bubbelt er water over de rand.

Stap 4

Laat de pot zo enkele dagen op kamertemperatuur (ongeveer 20 graden) staan.

Stap 5

Check na een dag of drie of de groente al zuur genoeg is naar jouw smaak. Zo ja, verhuis de pot dan naar de koelkast waar de kimchi maandenlang houdbaar is. Je kunt dan de rubberring weer rond het deksel doen. Zo nee, wacht dan wat langer tot de bloemkool kimchi wel de juiste, zure smaak heeft.

Enjoy!

Meer inspiratie nodig? Probeer deze recepten eens!

Lekkere smaakmaker: peterseliepesto

Een heerlijk, frisse variant op de gewone pesto, deze pesto van platte peterselie.

Heerlijke maaltijdsoep: koolrabi-tomatensoep met dille

Met een koolrabi, tomaat uit blik en verse dille zet je snel een smaakvolle soep op tafel

Zo gemaakt: vegan pasta met zeekraal

Hij staat in tien minuten op tafel, deze pasta met avocado en zeekraal.

Delen? Dat kan hieronder. De laatste button zorgt voor een printvriendelijke pagina.