Jaarlijks verdwijnt wereldwijd ongeveer een derde van het voedsel in de vuilnisbak. Dat moet anders, dachten de bedenkers van de Too Good To Go app. Met de gratis app koop je voor een prikkie eten en drinken dat bijna over de houdbaarheidsdatum is. Zo wordt voedselverspilling tegen gaan en dus duurzamer leven wel erg leuk!

 

Kiss Bakery is populair dus de bonnen zijn snel uitverkocht

Too good to go is populair dus de bonnen zijn snel uitverkocht

Niet alleen particulieren gooien veel voedsel weg (in Nederland zo’n 41 kilo per persoon per jaar), ook bij winkels, restaurants, hotels en dergelijke verdwijnt er veel nog eetbaar eten in de prullenbak. De Deense bedenkers van de Too good to go app zagen een kans om voedselverspilling tegen te gaan. Ik las online al veel goede ervaringen van gebruikers. Hier mijn review.

 

Lekker duurzaam: de Too Good To Go app

Sinds 2018 werkt de Too Good To Go app ook in Nederland. In het eerste jaar werden al 200.000 maaltijden gered. Tijd om de app te downloaden en te zien wat er bij mij in de buurt te koop is. Als je in de grote steden woont, heb je geluk, daar zijn al veel bedrijven die meedoen. Maar door het hele land heen komen er snel adressen bij, merk ik sinds ik de app op mijn telefoon heb staan.

Waar je ook woont in Nederland, grote kans dat er een Too Good To Go deelnemer in de buurt zit

Een overzicht van Too Good To Go deelnemers

 

Brood van Kiss Bakery

Ik heb geluk. Mijn favoriete bakker Kiss Bakery in Zaandam doet ook mee. Ik moet wel een paar keer kijken op de app voor ik een bon kan bestellen want ze zijn snel uitverkocht. Maar uiteindelijk lukt het. Gevraagd was een eigen tas mee te nemen en eenmaal bij de bakkerij wordt die behoorlijk volgeladen. Alles is verpakt in papieren zakken, dus ik zie thuis pas wat er allemaal in zit. Een wow-momentje.

Mijn bon kostte 3,50 euro en daarvoor krijg ik:

 • 1 witbrood
 • 1 bruinbrood (volkoren ofzo)
 • 1 stokbrood
 • 2 croissants met kaas en ham (notitie aan mezelf: volgende keer melden dat ik vegetarisch of liever nog vegan eet)
 • 1 groentebroodje
 • 2 bruine broodjes

Mijn vrieskast puilt uit, want met geen mogelijkheid krijg ik dit in een dag of twee op. Volgende keer ga ik de buit delen.

Ruim voldoende voor een heel gezin, de opbrengst van één Too Good To Go bon

Ruim voldoende voor een heel gezin, de opbrengst van één Too Good To Go bon

 

Een tas vol van AH to Go

De tweede poging waag ik bij Albert Heijn. Het hoofdkantoor van deze supermarkt zit in Zaandam en daar is in de lobby een AH to Go. Ook daar blijft geregeld iets over. Als ik aangeef dat ik vegetariër ben, ruilt de vriendelijke medewerker nog even snel twee dingen om. De rest is al vegetarisch! De inhoud van de tas is:

 • 3 x falafelsalade
 • 1 verse noodlesoep
 • 1 zakje snoepgroente komkommer
 • 1 sandwich old Amsterdam
 • 1 wrap falafel tomaat
 • 1 wrap cheddar tomaat

Ik had geluk dat ik op vrijdag kwam en de winkel in het weekend gesloten is, zodat er ook nog enkele producten waren die tot zondag houdbaar waren. Maar ook nu geldt weer: volgende keer zorg ik dat ik de inhoud van de tas met iemand kan delen. Ik schrik trouwens wel van de hoeveelheid plastic die ik in huis gehaald heb. Maar ja, dat was anders ook weggegooid. Nu eet ik 2 x ontbijt, 2 x lunch en 3 x diner voor 3,99 euro, want dat kostte de Too Good To Go bon in dit geval.

De Too Good To Go oogst van AH to Go

Mijn ervaringen: de Too Good To Go oogst van AH to Go

 

Is het voor herhaling vatbaar?

Voor vegetariërs/veganisten of mensen met allergieën of intoleranties zal niet iedere deelnemer even geschikt zijn. Want je krijgt wat er over is en dat kunnen bijvoorbeeld ook enkel dierlijke producten zijn. En zorg voor een lege koelkast en/of een leeg vriesvak of mensen om de opbrengst mee te delen. De bakker ziet mij zeker nog eens terug. Dit is een heel makkelijke manier van duurzamer leven en het is nog goedkoop ook. Naar de AH to Go wil ik ook nog wel eens, bijvoorbeeld voor een picknick met handige meeneem-maaltijden.