Natuur is één van de redenen waarom ik zo graag in Italië ben. Eten is een goede tweede! En ik ben in goed gezelschap. Hier mijn tips voor top restaurants in Trentino.

Italië en eten zijn bijna synoniem. Als je een Italiaan op Facebook volgt, merk je dat het zelden over politiek of de crisis gaat maar des te vaker over eten. Italianen raken pas echt van slag als ze lezen over pizza met ananas of pasta met tomatensaus uit de magnetron.

 

tips voor goede restaurants in Trentino, Italie

Restaurants in Trentino: bio-boerderij Agritur Dalaip dei Pape

 

Biologisch lunchen op de boerderij

Ben je in de buurt, ga dan zeker naar bio-boerderij Agritur Dalaip dei Pape (loc. Dalaibi (vlakbij passo Cereda), Primiero). De ligging alleen al: op een heuvel omgeven door bergtoppen. Alleen vanwege het uitzicht zou ik hier al een paar uur op het terras willen doorbrengen. De broers  Massimo en Daniele zwaaien hier de scepter op deze biologische boerderij. Daniele staat in de keuken, Massimo geeft me een rondleiding over de boerderij. Ik pluk kruisbessen en bosaardbeitjes, volg de kippen op hun tocht door de velden en bewonder hun eieren. Massimo geeft en route uitleg over de verschillende biologische kruiden waarna we doorlopen naar de bijenkorven. Massimo haalt een soort zeef uit een van de korven met daarop bijenpollen in allerlei kleuren. Er zijn in totaal 17 kleuren, afhankelijk van de bloemen waarop de bijen veel komen. Nooit gerealiseerd dat dat zo is.

Restaurants in Trentino, Italie. Massimo geeft me een rondleiding over de boerderij Agritur Dalaip dei Pape

Massimo geeft me een rondleiding over boerderij Agritur Dalaip dei Pape

Versgeplukt fruit in Trentino, Italie.

Versgeplukt fruit in Trentino, Italie

Verschillende kleuren bijenpollen. Trentino, Italie

Verschillende kleuren bijenpollen

Een deel van al dat lekkers uit de tuin zie ik terug op mijn bord als ik aan tafel zit, met dat heerlijke uitzicht op de Dolomieten in de verte. Terwijl een roofvogel een prooi zoekt, geniet ik van versgebakken brood met anijszaad en rucola van de boerderij. De plannen voor de rest van de middag vergeet ik.

Uitzicht over de Dolomieten, Trentino, Italie. tips voor goede restaurants in Trentino, Italie

Uitzicht over de Dolomieten, Trentino, Italie

Tip: restaurants in Trentino

Na een paar dagen in Trentino ben ik er bijna van overtuigd dat je bij elk restaurant waar je binnenloopt fantastisch kunt eten. Alles is zo heerlijk vers en vol van smaak want zongerijpt. Veel ingrediënten komen uit de buurt want Trentino is een vruchtbare regio. Hier enkele fijne restaurants waar ik genoot van lunch of diner.

  • Bij La Primoteca in Predazzo ligt het zwaartepunt op pastagerechten. Je kunt kiezen uit huisgemaakt of pasta van Felicetti, de beroemde pastafabriek uit Predazzo. Wat hun pasta anders maakt dan andere soorten is het water dat ze gebruiken. Heel puur, het stroomt zo van de Dolomieten. Felicetti is de hoogste pastafabriek ter wereld, beweren ze zelf. Hoef je niet meer te rijden, bestel er dan een fles Brezza Riva bij, een heerlijk droge spumante uit de Trentino regio.
Tips voor restaurants in Trentino, Italie. Bij La Primoteca in Predazzo ligt het zwaartepunt op pastagerechten

Bij La Primoteca in Predazzo ligt het zwaartepunt op pastagerechten

  • Pizzeria Excelsior in Cavalese kies je voor een gourmet pizza op niveau. Alessandro Gilmozzi staat al ruim 20 jaar in de keuken. Naast zijn Michelinster-restaurant El Molin, heeft hij dus ook een pizzeria. Gilmozzi gebruikt moedergist, dat gist in de kom en niet in je buik, zo wordt beweerd. Het levert in elk geval een heerlijke bodem op.
Tips voor restaurants in Trentino, Italie. Pizzeria Excelsior in Cavalese kies je voor een gourmet pizza op niveau.

Restaurants in Trentino: Pizzeria Excelsior in Cavalese

  • Locatie, locatie, locatie, daarvoor ga je naar restaurant Miola in Predazzo (maar dan buiten het dorp, met uitzicht over de vallei). De sfeer is huiselijk en het eten lekker traditioneel. Kok Elisabeth serveert in deze voormalige boerderij het eten van een traditionele bergkeuken. Dit is een plek waar ik graag nog een keer aanschuif.
Kok Elisabeth maakt verse pasta. Tips voor restaurants in Trentino, Italie

Kok Elisabeth maakt verse pasta

In de restaurants in Trentino krijg je veel verse, biologische groenten. tips voor goede restaurants in Trentino, Italie

In restaurant Miola in Predazzos krijg je veel verse, biologische groenten

 

 

MEER ITALIE

Refugio Rosetta op het Altopiano delle Pale in Trentino, duurzaam reizen, rondreis Trentino, Italie

Altopiano delle Pale in Trentino

Kamperen, Trentino, Italie, vakantie, camping, zomervakantie, duurzaam,

Camping Calvello in Trentino, Italie