De eerste week van oktober is de Week tegen Voedselverspilling. En dat is nodig. Alleen in Nederland gooien we samen jaarlijks zo’n 700 miljoen kilo nog eetbaar/drinkbaar voedsel weg, aldus Milieu Centraal.

Ingredienten voor een zomerse koolrabi-avocadosalade: koolrabi, olijfolie, limoensap, mieriskwortel, avocado, snoeptomaatjes,

Het overkomt ons allemaal. We kopen teveel in, iets wat achterin de (koel)kast staat, is over de datum, of iets blijkt gewoon echt niet lekker. Dus gooien we gemiddeld zo’n 40 kilo voedsel weg per jaar. Op de website van Samen tegen Voedselverspilling wordt zelfs gesproken van 105 tot 152 kilo per persoon per jaar. Afijn, hoe dan ook, het is teveel. Dat kan beter. En dat is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt je ook gemiddeld minimaal 114 euro (bij 40 kilo verspilling) per jaar aan uitgaven. Daar kun je toch iets leuks mee doen.

 

THT zegt niet zoveel

Milieu Centraal geeft op de website verschillende tips over hoe je verspilling kunt voorkomen. Beter plannen helpt natuurlijk, evenals je niet laten verleiden door aanbiedingen. Let vooral op bij versaanbiedingen. Want leuk dat koopje van drie voor de prijs van twee, maar krijg je het ook allemaal op?

En kijk geregeld achterin de kast en koelkast om te zien of er producten staan die bijna over de datum gaan. Veel van die producten blijken overigens veel langer houdbaar dan de THT (ten minste houdbaar tot) datum doet vermoeden. Onder meer soep en groenten in blik/glas, frisdrank en pasta en rijst blijven zelfs jaren (!!!) langer goed dan op de verpakking staat aangegeven. Maar ook chips en koekjes zijn vaak nog maandenlang goed na de THT datum

De THT datum zegt op zich niet zoveel. Veel producten zijn veel langer houdbaar

De THT datum zegt op zich niet zoveel. Veel producten zijn veel langer houdbaar

 

Lang leve de vriezer

Een andere website waar je veel informatie vindt over het verminderden van voedselverspilling is Samen tegen Voedselverspilling. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om minder eten te verspillen. Vries producten bijvoorbeeld in als ze tegen de houdbaarheidsdatum zijn. En koop vaker bevroren eten, dat blijft lang goed en bevat tegenwoordig vaak net zoveel vitamines als verse varianten.

 

Koken met kliekjes

Exact plannen is niet altijd makkelijk/mogelijk omdat je nu eenmaal niet altijd alles precies afgemeten kunt kopen. In dat bakje champignons zit bijvoorbeeld meer dan de 150 gram die je voor een recept nodig hebt. En een bloemkool is te groot om in een keer te gebruiken. Vaak liggen er ook nog ergens enkele vergeten uien en de tomaten moeten toch echt op. Eens per week koken met kliekjes is een oplossing. Het Voedingscentrum heeft tips hoe je dat makkelijk kunt doen. Ik maak vaak soep van restjes zoals deze bloemkoolsoep met een Indiaas-Frans tintje.

Indiaas-Franse bloemkoolsoep met vadouvan kruidenmix

Indiaas-Franse bloemkoolsoep met vadouvan kruidenmix