Sneukelen is de lekkerste manier om Gent te verkennen. Dus plan je een stedentrip, hou dan tijd vrij voor een sneukeltoer waarbij je allerlei culinaire adresjes aandoet en overal van mag proeven.

Company in Gent brouwen ze elke biersoort maar een keer. Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Bij DOK Brewing Company in Gent brouwen ze elke biersoort maar een keer

 

Om kennis te maken met de traditionele en moderne Gentse eet- en drink-tradities heb ik via Vizit een paar uur sneukelen door Gent geboekt. Ofwel kuierend door Gent de leukste insidersverhalen en anekdotes over de stad horen, intussen binnenwippend bij culinaire adresjes voor proevertjes. Sneukelen betekent namelijk snoepen, smikkelen en/of smullen en dat doen we volop. Tijdens het wandelen geniet ik van alle prachtige gebouwen in de stad. Onze tour begint in het oudste deel van de stad, Patershol. Dit is één van de meest creatieve wijken van Gent waar in de jaren ‘70 kunstenaars naartoe kwamen. Zij werden op de voet gevolgd door kleinschalige winkels en anders dan doorsnee restaurants. Eén daarvan is restaurant Jetje waar je Jetje’s lievelings eten-van-oma op je bord vindt. Oma Jetje had hier op de Kraanlei maar liefst 35 jaar een kantwinkeltje. Nu ontvangt kleindochter Pauline je in een ambiance van die goede oude tijd van toen.

Gent, stad van de bezienswaardigheden en vega(n) hotspots. stedentrip Gent, Belgie.

Gent, stad van de bezienswaardigheden en vega(n) hotspots

 

Sneukelen in Gent

Aan de Zuivelbrugstraat/hoek Kraanlei valt de bijna een eeuw oude behangwinkel Priem op. Sommige van de bijzondere behangsoorten zijn door een van de winkeleigenaren zelf ontworpen. Hier tik je echt een uniek (retro) behangetje op de kop. Dit is sneukelen met je ogen.

Voor zoetekauwen is snoepwinkel of, chiquer, Confiserie Temmerman tegenover de behangwinkel een verplichte stop. Het winkeltje begon met de verkoop van peperkoek, daarna volgde snoepgoed met opmerkelijke namen als muilentrekkers (heel zure snoepjes), nonnekesbillen, punaizen, vuile talluure en wippers. Hoe bestel je dat zonder dat het schaamrood je naar de kaken stijgt? Als we een snoepje mogen proeven, kies ik heel veilig een neus ofwel een cuberdon gemaakt van frambozen, een specialiteit van Gent en alleen in België te koop.

Voor een prachtig behangetje ga je naar Priem in Gent. Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Behang van Priem in Gent, candy for your eyes

Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie. Koop bij confiserie Temmerman een sneukelzakje vol snoep

Koop bij confiserie Temmerman een sneukelzakje vol snoep

 

Biertje? Schoen inleveren!

We zijn inmiddels op de Vrijdagmarkt aangekomen. Onlangs las ik hoeveel glazen, borden, servetten, bestek en meer er gestolen wordt in de horeca. Café de Dulle Griet heeft er iets op gevonden. Bestel je hier een MAX-glas (1,2 liter) bier dan moet je een schoen afgeven. Die wordt in een mandje naar het plafond gehesen. Je krijg hem terug zodra je het koetsiersglas weer inlevert. Bestel je een van de andere 449 soorten bier, dan mag je je schoenen gewoon aanhouden.

Na het sneukelen nog even genieten op een terrasje tijdens je stedentrip Gent. Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Na het sneukelen nog even genieten op een terrasje tijdens je stedentrip Gent

 

Pittig sneukelen: scherpe mosterd

Op de Groentenmarkt is het winkeltje van mosterdfabriek Tierenteyn-Verlent. Ze maken er nog altijd zelf hun mosterd. Zonder toevoegingen dus je moet het in koelkast bewaren. De mosterd wordt achterin de winkel uit een ton in potjes geschept. Sterk spul trouwens. Ze verkopen ook allerlei andere producten, mocht scherpe mosterd niet jouw ding zijn. Via het Groot Vleeshuis steken we door naar de Poeljemarkt. In het Groot Vleeshuis is nu een winkel die Vlaamse streekproducten en delicatessen verkoopt. Mocht je nog een zakje Gentse Neuzen willen meenemen, die kun je hier kopen. Insiders zeggen dat ze beduidend goedkoper zijn dan de neuzen die je bij de karretjes op straat koopt.

Mosterd met een historie koop je bij mosterdfabriek Tierenteyn-Verlent . Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Mosterd met een historie koop je bij mosterdfabriek Tierenteyn-Verlent

Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Mosterdfabriek Tierenteyn-Verlent in het centrum van Gent

 

Fietsen naar de Lousbergmarkt

Bij de Poeljemarkt halen we huurfietsen op (bij De Fietsambassade Gent) want het volgende adres ligt net buiten het centrum. De overdekte Lousbergmarkt in de gelijknamige straat ligt naast het groenovergoten Koningin Astridpark waar we de fietsen stallen. In de Lousbergmarkt ontmoeten we Filip van kaasmakerij Het Hinkelspel. “Tot een jaar of negen geleden werd de kaas in deze hal gemaakt,” vertelt hij, “maar de ruimte werd te klein.” Nu verkoopt een coöperatie van tien kaasmakers hun biologische kaas in de markthal, de rest van de ruimte wordt door andere producenten gebruikt.

Filip van Het Hinkelspel snijdt de kaas in hapklare stukken. Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Filip van Het Hinkelspel snijdt de kaas in hapklare stukken

: kaas proeven bij de Lousbergmarkt. Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Sneukelen in Gent: kaas proeven bij de Lousbergmarkt

 

Biogroenten en desembrood

Bij de Lousbergmarkt verkopen boeren hun biodynamische fruit en groenten en er zijn bakkers die het heerlijkste desem brood verkopen. Bij De Bergen kun je terecht voor ontbijt, lunch (vaak bereid met ingrediënten van de markt) of een iets te drinken. Filip laat ons graag de rauwmelkse kazen proeven die de coöperatie maakt. De kazen zijn verrukkelijk, vooral die met fenegriek en de natuurlijke rode schimmel, de rondborstige (zoals ze zelf zeggen) pas de rouge.

Verse groenten op de Lousbergmarkt in Gent. Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Verse groenten op de Lousbergmarkt in Gent

 

De nieuwe trendy wijk van Gent

We fietsen nog wat verder de stad uit, richting een gebied dat snel aan het verhippen is, bij de oude dokken. Daar is brewpub en microbrouwerij Dok Brewing Company in een van de oude panden gevestigd. In hal 16 waar transformatoren gemaakt werden, wordt sinds 2018 bier gebrouwen. En wat voor bier. Dok Brewing Company is eigenlijk een creatieve speeltuin. Er is veel variatie en de bieren worden maar één keer gemaakt. Dus kom je hier vaker, dan heb je steeds een keuze uit nieuwe smaken. Denk bijvoorbeeld aan bier met wilde bosbessen en tonkabonen, met vanille en amaretto of met een lekkere rooksmaak.

De dokken zijn de upcoming wijk van Gent, en onderdeel van een middag sneukelen. Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

De dokken zijn de upcoming wijk van Gent, en onderdeel van een middag sneukelen

 

Bijzondere bieren van Dok Brewing Company

Er wordt altijd 1000 liter gebrouwen en is het eerste nieuwe biertje getapt, dan gaan alle medewerkers rond de tafel zitten en verzinnen ze in 5 minuten een naam voor het brouwsel. Studenten maken vervolgens een tekening voor het etiket op basis van naam en beschrijving. In het eerste jaar dat de brouwerij bestaat, zijn er 18 soorten bier gemaakt. Bij DOK Brewing Company hebben ze altijd 30 bieren op tap. Gemiddeld 10 van de eigen DOK-bieren, de overige van andere brouwerijen

Een kleine selectie van de bijzondere bieren van DOK Brewing Company. Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Een kleine selectie van de bijzondere bieren van Dok Brewing Company

 

Duizelingwekkend alcoholpercentage

Ik ben geen bierliefhebber, maar laat me toch verleiden door de omschrijving van nummer 30, een vol bier met een duizelingwekkend hoog alcoholpercentage. “Pas hier mee op hè”, krijg ik als advies als Dimitri me het glas aangeeft. Geen overbodige waarschuwing. Dit is bier voor een lome avond bij de openhaard. Probeer je meerdere biertjes, bestel er dan iets te eten bij. Een lekker rokerig gerecht van de barbecue bijvoorbeeld, of een burger of wat fingerfood. Er zijn altijd veggie-varianten verkrijgbaar. Zo wordt een gepland kort bezoekje een lange avond.

Tijdens een toertje sneukelen kan bierproeven natuurlijk niet ontbreken, Sneukelen in Gent, stedentrip Belgie

Tijdens een toertje sneukelen kan bierproeven natuurlijk niet ontbreken

 

HOTELS IN GENT

Slapen in Gent, dat doe je natuurlijk is stijl.

 

  • Hotel Monasterium Poortackere

Hotel Monasterium Poortackere is een plaatje. Ooit was er op deze plek een begijnhof, later een godshuis voor behoeftige vrouwen. Later werd het een klooster, en de trendy inrichting herinnert nog aan die tijd. Vaak wel met een vette knipoog, en dat maakt het wel zo leuk. Groot pluspunt zijn de rustige ligging en het Nespressoapparaat op de kamer voor het betere wakker worden.

 

  • 1898 Hotel de Post

1898 Hotel de Post is waarschijnlijk een van de meest sfeervolle designhotels van Gent. De luxe en stijlvolle inrichting van de kamers brengt je zo terug in de tijd van de rijke kooplieden. De kamers hebben afhankelijk van de afmetingen namen van de postzegel tot de postkoets plus nog enkele suites. Met Graslei als locatie zit je hier ook nog eens supercentraal.

 

  • Eco-vriendelijk: Hotel Harmony

Een van de meeste eco-vriendelijke hotels van Gent is Hotel Harmony aan de Kraanlei 37. Als je voor de deur staat, wordt en al een beetje verliefd op de oude panden waarin het hotel gevestigd is. Zie de inrichting van de kamers dan ben je echt verkocht. Iets minder duurzaam is het verwarmde buitenzwembad van hotel Harmony. Hotel Harmony ligt in Patershol, de oudste wijk van Gent.

 

MEER GENT

Zoek je meer veggie-adresjes in Gent? Lees dan ook mijn blog over Gent als Veggie-hoofdstad van Europa.

Eens in de drie jaar wordt in Gent het Lichtfestival georganiseerd. De eerstvolgende keer is van 27 t/m 31 januari 2021. Ben je er buiten dat festivaljaar, download dan de Lichtwandeling, een tour langs bezienswaardigheden in Gent die iedere avond mooi uitgelicht worden. Tot 12 uur ’s nachts. Sharp!