Dwalend door een toko zie je altijd wel dingen die je niet kent. Geregeld probeer ik iets nieuws. Ditmaal was dat hummus in blik.

Gevonden in de toko: hummus in blik

Gevonden in de toko: hummus in blik

 

Met kleding shoppen heb ik weinig. Maar zet me in een supermarkt of toko en ik voel me als een kind in een snoepwinkel. Daar scoor ik tijdens reizen ook de leukste souvenirs. In de toko bij mij in de buurt vond ik een blik hummus (of humus, hoemoes, hoummous). Dat leek me praktisch om in huis te hebben want het is langer houdbaar dan verse. Dus handig als je onverwacht een lekkere dip of gezond broodbeleg nodig hebt.

Hummus is een van mijn vaste soorten broodbeleg. Dat was het al toen ik vegetarisch at, maar sinds ik veganistisch eet, kies ik nog vaker voor deze kikkererwtenpuree. Dus maakte ik het blik bij thuiskomst meteen open en gebruikte het als basis voor enkele van mijn favoriete dips.

De ingrediënten voor hummus met koriander en limoen

De ingrediënten voor hummus met koriander en limoen

 

Recept: hummus met koriander en limoen

Voor mijn eerste variant koos ik voor koriander en limoen. Doe 20 gram koriander (steel en blad) plus het sap van een halve limoen in een keukenmachine, samen met de helft van de hummus uit blik. En mengen maar. Voeg eventueel naar smaak nog wat zeezout toe.

Hummus met koriander en limoen

Kikkererwtenpuree met koriander en limoen

 

Recept: hummus met sesam en zeewier

Voor de tweede variant koos ik voor sesam en zeewier als extra smaakmakers. Doe een half blik kikkererwtenpuree samen met twee eetlepels goede sesamolie en één volle eetlepel zeewiervlokken (ik kocht een zakje bij Ekoplaza) in de keukenmachine en meng alles goed door elkaar. Voeg naar smaak eventueel nog wat zeezout toe. Bestrooi met één eetlepel geroosterde sesamzaadjes.

De ingrediënten voor hummus met sesam en zeewier

De ingrediënten voor hummus met sesam en zeewier

Serveer de dip met je favoriete brood, crackers of (groenten)chips.

Hummus met sesam en zeewier

Kikkererwtenpuree met sesamolie en sesamzaadjes en zeewier

 

Oordeel: kopen of niet?

De hummus uit blik is een beetje een stopverf-achtige substantie. Niet vies maar ook niet echt ontzettend smaakvol. Je moet er dus zelf nog even een en ander aan toevoegen. En het eindresultaat is naar mijn mening te glad. Dus zo’n blik is een handige basis maar eigenlijk kun je dan net zo goed je vegan spread of dip helemaal zelf maken.

 

MEER DIPS

Een van mijn favoriete dips is guacamole maar dan met een Japanse twist. Snel gemaakt en heerlijk met groentenchips of op een sandwich.

Japanse avocadodip met wasabi en zeewier

Japanse avocadodip