Deze geroosterde, lauwe pompoensalade met vegan ‘feta’ heeft alles wat je wilt in deze koude wintermaanden. Het hartverwarmende van in de oven geroosterde pompoen, het frisse van gemarineerde vegan feta en het zoete van granaatappelpitjes en het knapperige van geroosterde pompoenpitten. Hier het recept voor een lauwwarme pompoensalade.

 

lauwwarme pompoensalade met gemarineerde vegan kaasvervanger van Violife

Lauwwarme pompoensalade met gemarineerde vegan kaasvervanger

 

Wat is een goede vegan vervanger voor feta?

Nog niet zolang geleden zag ik bij mijn supermarkt een vegan variant voor feta liggen. De Greek White Block van het merk Violife. Omdat ik sinds ik veganistisch eet vooral kaas mis, kon ik dit niet laten liggen. Een wat was het een aangename verrassing. De smaak is fris, de consistentie zacht en romig. Niet echt feta, meer zachte, witte kaas maar dan wel met een lekker smaakje. Violife is overigens een Grieks merk. Op hun website vond ik nog veel meer vegan kaasvervangers. Toch eens op zoek naar een winkel waar ik die kan kopen.

Violife Greek White Block, vegan kaasvervanger voor feta

Violife Greek White Block, vegan kaasvervanger voor feta

 

Vegan kaasvervanger marineren

Voor dit pompoengerecht zocht ik een frisse toevoeging. Daarom laat ik in blokjes gesneden vegan kaas marineren in citroensap en citroenzest ofwel citroenrasp. Koop als je citroen gaat raspen het liefst een biologische want bij niet biologische citroenen kunnen er allerlei chemische middelen in de schil zitten.

Met wat citroensap en zest krijgt de vegan kaasvervanger net wat meer frisheid. Violife Greek White Block, vegan kaasvervanger voor feta

Met wat citroensap en zest krijgt de vegan kaasvervanger net wat meer frisheid

 

Ingrediënten voor lauwwarme pompoensalade

 

De pompoen

  • 1 middelgrote flespompoen
  • 2 el rijstolie
  • 1 tl zeezout

 

Gemarineerde witte kaasvervanger

  • 100 gr (half blok) Greek White Block van Violife
  • sap van halve citroen
  • zest van halve citroen
In citroensap gemarineerde vegan kaasvervanger. Violife Greek White Block, vegan kaasvervanger voor feta

In citroensap gemarineerde vegan kaasvervanger

De dressing

  • 15 gram verse gember, geraspt
  • 4 el olijfolie
  • 1½ el sherryazijn
  • ½ el mirin (of bv ahornsiroop)
  • 1 tl (Groningse) mosterd
  • ½ tl zeezout

 

De garnering

  • geroosterde pompoenpitten
  • granaatappelpitjes
  • platte peterselie

 

 

Recept voor lauwwarme pompoensalade

1.

Snijd 100 gram Greek White Block in blokjes, meng het citroensap en de citroenrasp er doorheen en zet weg.

2.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

3.

Was de pompoen. Snijd de flespompoen overlangs doormidden, haal met een lepel de pitten eruit. Snijd de pompoen in repen van ongeveer 2 cm en die repen vervolgens in blokjes van 2 cm.

4.

Doe de pompoenblokjes in een bakblik, en sprenkel de rijstolie en het zeezout over de groente. Meng alles met je handen goed door elkaar. Zet de pompoen in de oven en hussel na 15 minuten de pompoenblokjes nog eens goed door elkaar. Check na nog eens 15 minuten of de pompoen gaar is. Dan glijd een vork er soepel in.

5.

Maak de dressing door alle ingrediënten in een potje te doen en stevig te schudden.

6.

Rooster een handje pompoenpitten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag tot ze net beginnen te verkleuren en lekker knapperig zijn. Laat de pompoenpitten op een bord afkoelen.

7.

Haal de pompoen uit de oven en doe over in een schaal. Meng terwijl de pompoen nog heet is twee el van de dressing er doorheen. De warmte neemt het scherpe van de azijn een beetje weg. En de smaken van de dressing trekken zo goed in de pompoen. Laat afkoelen tot de pompoen lauw is en leg de pompoen op een mooie schaal.

8.

Verdeel de blokjes kaasvervanger, 2 el granaatappelpitten en de geroosterde pompoenpitten over de pompoen en maak af met enkele takjes platte peterselie. Ik houd erg van citruszuur dus ik heb er nog een el citroensap over gesprenkeld.

Je kunt de salade zo eten of als groente serveren met bijvoorbeeld bulgur, quinoa of rijst.

Geroosterde pompoenpitten en granaatappelpitten zorgen voor wat knapperige afwisseling, lauwwarme pompoensalade

Geroosterde pompoenpitten en granaatappelpitten zorgen voor wat knapperige afwisseling

 

MEER HARTVERWARMENDEN GERECHTEN

Nog zo’n lekker winters gerecht is een hele bloemkool uit de oven. Aan het bereiden ben je weinig tijd kwijt, want dit gerecht gaart in de oven.

Recept voor hele bloemkool uit de oven

Recept voor hele bloemkool uit de oven

Een om het nog even bij bloemkool te houden, deze bloemkool-maaltijdsoep met Indiaas-Franse vadouvan-kruiden is lekker anders.

Indiaas-Franse bloemkoolsoep met vadouvan kruidenmix

Indiaas-Franse bloemkoolsoep met vadouvan kruidenmix